Erb majitelu panství - Zirovnice, Czech Republic
Erb majitelu panství Zirovnice vedle vchodu do galerie na zámku Zirovnice
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Erb nad vchodem do zámku je složen z erbu rodu, které hrad a posléze zámek vlastnily...
ruže – páni z Hradce: prvním známým hradním pánem na Žirovnici byl Oldrich III. /1316-58/ z Hradce s bratrem Hermanem. V 70.letech 14. století postoupil syn Oldrichuv, Jindrich, panství na úhradu dluhu Oldrichovi z Ústí - kotva.

Ke konci 14.století prodala vdova po Oldrichovi z Ústí Bonuše panství Janu Kamarétovi z Lukavce, který užíval se svými potomky predikát „ze Žirovnice“ a v erbu meli kolo s loukotemi (na obrázku je z malé cásti zakryté šternberskou hvezdou).

V 80.letech 15.století prodala Ofka, vdova po Diviši Kamarétovi, panství Václavu Vencelíkovi z Vrchovišt, který mel v erbu jednorožce (na obrázku vpravo).

Roku 1544 se stal majitelem panství Albrecht z Gutštejna s erbem, v nemž je paroží (na obrázku vlevo). Roku 1564 získali panství opet páni z Hradce, konkrétne Jáchym z Hradce. Roku 1631 zdedila panství hradecké a žirovnické Lucie Otýlie z Hradce s manželem Vilémem Slavatou z Chlumu a Košumberka, slavatovský erb s korunou je na erbu dole vlevo.

V 90.letech 17.století získala panství žirovnické Anna Lucie Slavatová, sestra Františka Leopolda Slavaty, posledního vládnoucího clena rodu Slavatu, která byla manželkou Adolfa Vratislava ze Šternberka. Šternberkové s erbem, v nemž je hvezda betlémská (legenda pravila, že jejich predek byl jedním z králu, kterí se šli poklonit narozenému božímu díteti), vládli na panství žirovnickém do roku 1910, kdy od Leopolda, hrabete ze Šternberku, koupilo zámek a panství mesto Žirovnice, které si dalo do znaku jednorožce.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Erb majitelů panství Zirovnice