Evangelic church - Hrob, Czech Republic
An Evangelic church in Hrob
Location: Ústecký kraj, Czechia

Art Nouveau sacral structure designed by architects R. Schillinger and W. Graebner (visit link) from Dresden. The foundation stone was laid on December 12, 1900, the construction was completed in 1902. During the First World War its bells were restored, in 1920 replaced with cast iron. The pillars of the main portal are fitted with portrait relieves of people who, according to the opinion of the Lutherans then, deserved to spread their teachings in Bohemia.

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Evangelický kostel Vzkríšení v Hrobu na Teplicku, postavený ve stylu nemecké secese podle projektu architektonického ateliéru Schilling & Gräbner, pochází z prelomu 19. a 20. století. Kostel byl první sakrální stavbou ateliéru na ceském území, kde je zároven nejstarším secesním kostelem. Od roku 1958 je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Základní kámen kostela, jehož stavitelem se stal Rudolf Wettstein, byl položen symbolicky 12. prosince 1900, presne 283 let od znicení prvního místního luterského kostela. Bohoslužby Nemecké evangelické církve se zde zacaly konat o dva roky pozdeji.

Po roce 1945 byl kostel puvodním vlastníkum zabaven a získala jej Církev ceskoslovenská husitská (CCSH), využívala ho však jen do konce 60. let. Poté byly odvezeny lavice, které skoncily v kotelne. Kostel poté dále chátral, na prelomu 20. a 21. století z nej zlodeji ukradli strešní krytinu a rozbili vetšinu vitráží v oknech.

Kostel prošel v soucasné dobe rekonstrukcí. Kostel zustává majetkem CCSH, mesto Hrob jej má v pronájmu.
Style: Art Nouveau

Structure Type: Other