Capela de San Benito de Cova do Lobo - Barbadás, Ourense, España
Lugar con capela do século XX pero reformada da Idade Media.
Location: Galicia, Spain

Na parroquia de Piñor atópase o santuario de San Benito da Cova do Lobo do que Curros Enríquez fala no seu poema “Tangaraños” A xente, movida pola devoción, acode á romaría que se celebra todos os 11 de xullo para curar varios males, entre eles os maís destacados son as espullas ou verrugas e o raquitismo, xa que a uns centos de metros atopase o milagreiro penedo do Tarangaño ou penedo Vigón. A ermida é unha sinxela construción que posúe un pórtico na fachada principal, sobre el unha terraza balconada a que se accede por unha porta dende o interior. Baixo esa cuberta está a porta de entrada alintelada, con dous ocos rectangulares nos laterais. Sobre a terraza anteriormente descrita, xa no muro principal atopamos pequena ventá rectangular e sobre ela fornela ca imaxe do Santo Bieito, que da paso a cornixa moldurana. Nos laterais esa moldura é curva, dando paso a cuberta da nave a dúas augas, tendo como remate nas esquinas pináculos. No centro a moldura e plana, sobre a que se asenta a pequena espadana de dous arcos con sendas campás, na cima de remate cruz de pedra central con pináculos con bolas nos laterais. Planta rectangular, presbiterio mais elevado que o resto, tendo cuberta a catro augas e remates con pináculos nas catro esquinas. Pola parte traseira do presbiterio ten a sancristía con planta rectangular, que sobresae polo lado norte, ten cuberta a dúas augas, e varios ocos nos muros ademais de porta de entrada dende o exterior. A edificación actual é do século XX, pero a tradición da capela ven dende a idade media. No contorno, no que destaca a paisaxe pola vexetación e as formacións rochosas, hai unha gran cruz nun outeiro ademais de un pequeno cruceiro enfronte da capela. Sobre a romaría a este pequeno santuario, moi coñecido pola contorna, circulan varias pequenas estrofas no boca en boca, como os seguintes, por outro lado moi semellantes a de outros lugares: San Benitiño da Cova do lobo, hei de ir alá, miña nai,si non morro, hei de levar unha bota de viño e unha bola de pan para o camiño. San Benitiño de Cova de Lobo ei de ir alá, miña nai, se non morro ei de levar unha bota de viño pa convidar o San Benitiño Posúe este lugar un innegable carácter histórico, outorgado polos diversos avatares acontecidos coa súa ermida, así como pola proximidade dos restos arqueolóxicos da Piteira, O Castro, Louredo e o poboado altomedieval, ó que se lle confire unha orixe visigótica. Tamén cabe a posibilidade de que esta orixe se atope no século XII cando os beneditinos constrúen igrexas e mosteiros en diferentes puntos illados; ou quizais estea nalgún anacoreta que elixise este lugar para apartarse do mundo. Con todo, é con seguridade, o resultado da cristianización dalgún antigo lugar no que se levaban a cabo cultos litolátricos. En Galicia, son moitos os montes que teñen no seu cume unha ermida, símbolo da cristianización dalgún culto pagán. No concello de Barbadás, poida que sexan significativos exemplos diso, as capelas da Santa e san Bieito, en Piñor; así como a de san Roque, en Sobrado. O carácter mítico de Cova do Lobo vén dado pola situación nesta paraxe do célebre Penedo Tangaraño

(ENG)
In the parish of Piñor is the sanctuary of San Benito de la Cueva del Lobo that Curros Enríquez speaks in his poem "Tangaraños" People, moved by devotion, go to the romería that is celebrated every July 11 to cure various evils, among them The most prominent are the spills or warts and the rickets, since at hundreds of meters you will find the miraculous cliff of the Tarangaño or Penedo Vigón. The hermitage is a simple construction that has a porch on the main facade, on it a balcony terrace that is accessed through a door from the inside. Under this cover there is the lintelled doorway, with two rectangular openings on the sides. On the terrace previously described, already in the main wall we find small rectangular window and on it it has nourished it the image of Santo Bieito, that passed the cornice moldurana. On the sides that frame is curved, giving way to the cover of the ship two waters, having as an end in the corners pinnacles. At the center, the molding and plank, on which the small bell-tower of two arches with bells stands, at the top of the central stone cross with pinnacles with balls on the sides. Rectangular plant, presbytery more elevated than the rest, having cover to four waters and ends with pinnacles in the four corners. On the back part of the presbytery, the sacristy with a rectangular plan, which stands out on the north side, is covered by two waters, and several hollows on the walls besides a gateway from the outside. The current construction dates back to the 20th century, but the tradition of the chapel comes from the middle ages. In the area, in which the landscape stands out by the vegetation and the rock formations, there is a large cross on a hill besides a small cruise in front of the chapel. On romería to this small sanctuary, very known by the surroundings, circulates several small verses in the mouth in mouth, like the following ones, on the other hand very similar to other places: San Benitiño of the Cave of the wolf, I have to go there, my mother If I do not die, I have to take a wine boot and a piece of bread for the way.
San Benitiño de Cova de Lobo is here to go, my mother, if I'm not dying to take a wine boot to invite San Benitiño. This place has an undeniable historical character, granted by the various avatars that occurred with its hermitage, as well as by the proximity from the archaeological remains of Piteira, O Castro, Louredo and the altomedieval settlement, which is given a Visigothic origin. There is also the possibility that this origin may be found in the 12th century when the Benedictines built churches and monasteries in different isolated places; Or maybe it's in some anchorage to choose this place to move away from the world. However, it is surely the result of the Christianization of some ancient place in which litolatory cults were carried out. In Galicia, there are many mountains that have a hermitage, a symbol of the Christianization of some pagan worship. In the municipality of Barbadás, there may be significant examples of it, the chapels of Santa and San Bieito, in Piñor; as well as that of San Roque, in Sobrado. The mythical character of Cova del Lobo is given by the situation in this place of the famous Penedo Tangaraño (big stone).

fuente: (visit link)
Type of Church: Church