Dirna - South Bohemia, Czech Republic
Dirna Chateau
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Baroque Chateau Dirna, the former residence of Count Vratislav of Mitrovic, stands on the site of a medieval fortress that is today a part of it. The castle is located in the village on the western edge of the pond.

Today, the Chateau is again in the hands of the Count Vratislav of Mitrovic, which offers hotel services here.

=========================================================

Barokní zámek Dírná, nekdejší sídlo vladyku a pozdeji Vratislavu z Mitrovic, stojí na míste stredoveké tvrze, která je dnes jeho soucástí. Zámek nalezneme v obci na západním okraji rybníka.

První písemné zmínky o vsi Dírná pocházejí z roku 1354, kdy ji drželi bratri Oldrich Pluh z Dírného a Jošt. V roce 1397 je majitelem Dírné Mikuláš Roth, purkrabí na Hluboké, který se svým bratrem Albrechtem pripojili pecet ke stížnému listu ceské šlechty proti upálení mistra Jana Husa. Po Bílé hore se panství dostává do rukou pánu Vratislavu z Mitrovic. Kryštof Vratislav zde vystavel, na míste vyhorelé tvrze, nový zámek, který nechal František Adam Vratislav v letech 1757–1759 prestavet v barokním slohu. Pri prestavbe byl drevený most nahrazen kamenným a naproti zámku byl založen v letech 1759–1761 park s letohrádkem, do jehož podoby zasáhl i známý barokní architekt J. L. von Hildebrandt.

Dnešní zámek je dvoupatrová budova, do které se prichází po kamenném moste do prízemí bývalé veže, která byla pri barokní prestavbe zcela obezdena až po strechu. Starý vchod do veže se zachoval s gotickým ostením v úrovni druhého poschodí. Prízemní místnosti jsou klenuté, v prvním patre se nachází sál. Od 50. let 20. století až do roku 1990 patril zámek CKD Dukla Praha. Dnes je sídlo opet v rukou hrabecí rodiny Vratislavu z Mitrovic, která zde nabízí hoteliérské služby.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact