Aliancni erb František Antonín Lichtenštejn-Kastelkorn a Marie Anny z Halleweilu - Telc, Czech Republic
33U E 533116 N 5448001
Aliancni erb František Antonín Lichtenštejn-Kastelkorn a Marie Anny z Halleweilu na mariánském sloupu na nám. Zachariáše z Hradce
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Moravský šlechtický rod Lichtenštejn-Kastelkorn (nemecky Li(e)chtenstein-Kastelkorn) pocházel puvodne z Jižního Tyrolska. Jeho rodným sídlem byl hrad Lichtenstein v Leifers (u Bolzana), který pravdepodobne ve 12. století postavili biskupové tridentští jako operný bod.

S knížecím rodem Lichtenštejnu, nazývajícím se po hradu v Dolních Rakousích, jakož i se štýrským ministeriálským rodem z Lichtenštejnu, z nehož pocházel stredoveký básník Oldrich z Lichtenštejna, má patrne spolecné jen jméno.

Jednou ze trí vetví rodu byla linie zemského hejtmana Viléma z Lichtenštejna, který se svou manželkou, rozenou von Stötten, mel mj. syna Baltazara († 1478) a dceru Voršilu (provd. hrabenku Fuggerovou, † 1473).

Vilémuv syn Baltazar († 1478) byl ve službách biskupa tridentského a tyrolského arcivévody Zikmunda (1475-1490) a se svou manželkou Dorotou Fuchs von Fuchsberg mel syna Pavla, narozeného kolem roku 1460.

Pavlova žena byla Barbara ze Schrofenštejna, s níž mel jednoho syna. Roku 1482 vstoupil Pavel také do služeb arcivévody Zikmunda a v roce 1489 se stal jeho hofmistrem. V této funkci pokracoval i za Maximiliána I., jehož duveru nezklamal a brzy byl poveren financními záležitostmi. Pritom pochopil nutnost zabránit príliš velké zadluženosti rakouských dedicných zemí. Roku 1499 dostal lénem Castelcorno u Rovereta a roku 1502 prídomek Kastelkorn spolu se zámkem a panstvím Schenna v jižním Tyrolsku.

František Antonín († 1761) byl poslední clen této Salcbursko-moravská linie rodu. Panství Telc zdedil bratranec Alois Arnošt hrabe Podstatský z Prusinovic za podmínky, že jméno a erb Lichtenštejnu-Kastelkornu a Podstatských z Prusinovic sloucí jako Podstatský-Lichtenštejn.

Manželkou Františka Antonína byla Marie Anny z Halleweilu (také Hallwyl, nebo Hallwil) pocházející ze Švýcarska (visit link) .
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: František Antonín Lichtenštejn-Kastelkorn a Marie Anna z Halleweilu