Horni Cerekev - Czech-Moravian Highlands, Czech Republic
Horni Cerekev Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

The chateau in the town of Horní Cerekev is a three-storey irregular three-winged building with an entrance tower-like backyard. In the courtyard we find baroque, mostly walled, arcades and the main entrance bosted portal. On the block in the corner of the eastern facade is carved the year 1734, when the reconstruction of the castle to the present form was completed.

=========================================================

Zámecek v mestecku Horní Cerekvi je dvoupatrová nepravidelne trojkrídlá budova se vstupním vežovitým rizalitem. V nádvorí se setkáme s barokními, z vetší cásti zazdenými, arkádami a hlavním vstupním bosovaným portálem. Na kvádru v nároží východního prucelí je vytesán letopocet 1734, kdy byla dokoncena prestavba zámku do dnešní podoby.

Dnešní zámek býval vodní tvrzí, která patrila Dobešovi z Bechyne zacátkem 14. století. Byla dumyslne vystavena na poloostruvku pri kraji rybníka Zámecký. Kolem roku 1514 se majiteli Horní Cerekve stal rod Leskovcu, kdy Jan Leskovec nechal koncem 16. století prestavet tvrz v renesancním slohu. Podoba prestavené tvrze však není známa, protože byla pozdeji za Ferdinanda Kuenburga zcela prestavena. Po vymrení Leskovcu v roce 1655 zdedil Horní Cerekev Maximilián z Martinic. Pozdeji se i na zdejším panství majitelé rychle strídali, v roce 1691 ji zdedil hrabe František Ferdinand Kuenburg, pozdejší pražský arcibiskup. Od neho koupil Horní Cerekev hrabe Arnošt August Metternich.

Snatkem hrabenky Eleonory Kristiny Metternichové prešlo roku 1720 cerekevské panství do držení rodu Regalu, za nichž bylo sídlo prestaveno v zámek, o cemž svedcí vytesaný letopocet 1734. Po smrti Maximiliána Regala se vystrídala na zámku rada dalších majitelu jako knežna Marie Alžbeta Mansfeldová, hrabenka Karolína Fuggerová, Václav Ubellize Siegburgu, Jan Klein, pražský meštan Václav Novák, manželé Kryštof a Alžbeta Cavrianiovi. Posledními majiteli panství se od roku 1842 stali Hohenzollernové, kterí ovšem v Cerekvi nesídlili. Zámek sloužil pouze jako byty hospodárských a správních úredníku velkostatku. V roce 1948 prešel zámek do správy MNV, který ho využívalo také pro bytové úcely.

Dnes je zámek opet v soukromém vlastnictví, v roce 1994 jej koupili manželé Prenosilovi. V soucasnosti je objekt po rekonstrukci, zámecké interiéry nejsou však bežne dostupné verejnosti, prístupnost je možná na požádání správce.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact