Znak Veselí nad Lužnicí - Veselí nad Lužnicí, Czech Republic
Znak Veselí nad Lužnicí na zdi Weisova domu
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Puvodne soumestí dvou mest, Veselí nad Lužnicí a Mezimostí nad Nežárkou, se v roce 1947 spojila v jedno se spolecným jménem Veselí nad Lužnicí. Mezimostí dnes pripomíná pouze železnicní zastávka Veselí-Mezimostí, která leží asi 2 km od nádraží ve Veselí smerem na Ceské Budejovice.

První zmínky o Veselí pocházejí z roku 1259. Tehdy patrilo k rožmberskému panství. Pozdeji prešlo do majetku krále a Karel IV. jej v roce 1362 povýšil na mesto. V roce 1468 bylo vypáleno. Od roku 1491 bylo Veselí opet majetkem Rožmberku. V roce 1660 bylo císarem darováno Schwarzenbergum a pripojeno k trebonskému panství.
K vetšímu rozvoji mesta došlo až po zavedení železnice v roce 1871, kdy se stalo duležitým železnicním uzlem.
Mezimostí bylo již v roce 1360 samostatnou osadou s tvrzí, která koncem 14. století zanikla. Stejne jako u sousedního Veselí nastal rozvoj Mezimostí až se zavedením železnice. Na mesto bylo povýšeno až roku 1908.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Veselí nad Lužnicí