Erb archibiskuba Václava Leopolda Chlumcanskeho - Nový Rychnov, Czech Republic
33U E 526526 N 5470136
Erb archibiskuba Václava Leopolda Chlumcanskeho z Prestavlk a Chlumcan na kostele Nanebevzetí Panny Marie
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Václav Leopold Ignác Chlumcanský z Prestavlk a Chlumcan (15. listopadu 1749 Hoštice – 14. cerven 1830 Praha[2]) byl arcibiskup pražský.

Pochází ze starobylého vladyckého rodu Chlumcanských z Chlumcan, který je znám již od 13. století. Jako první se pripomínají Purkart z Prestavlk a jeho syn Zdislav v roce 1241 na Plzensku. Rod pozdeji dostal nové jméno podle sídla, kde Chlumcanští meli svou tvrz (bývalý okres Preštice). Antonín Josef rytír Chlumcanský koupil v roce 1742 malý statek Hoštice u Volyne a roku 1751 prikoupil ješte statek Veselícko u Milevska. Tam žil se svou manželkou Josefou Obyteckou z Obytce a pocetnou rodinou až do své smrti. Nekterí synové se stali duchovními, svetskými i reholními. Mezi nimi záhy vynikl Václav Leopold – budoucí biskup.

Titul bakaláre získal v roce 1771 a 13. prosince 1772 ho pražský arcibiskup Príchovský vysvetil na kneze. Prvním pusobištem Chlumcanského se stal Klášterec nad Ohrí (tehdy pražská, nyní litomerická diecéze), kde pusobil jako kaplan. Brzy nabyl povesti bezúhonného, dobrocinného kneze a výtecného kazatele. V roce 1777 byl poslán do Skorotic na Ústecku, ale tam pracoval jen dva roky. Roku 1779 byl preložen do Decína a jmenován dekanem. Téhož roku se stal kanovníkem svatovítské kapituly, kde potvrdil své kazatelské umení v katedrále sv. Víta. Stal se i poradcem arcibiskupa Príchovského, který ho jmenoval arcijáhnem kapituly.

Dne 16. ríjna 1801 jmenoval císar litomerickým biskupem Václava Leopolda. Papež Pius VII. ho 29. brezna 1802 potvrdil a 30. cervna 1802 se konala intronizace nového biskupa ve Svatoštepánské katedrále v Litomericích.

V roce 1814 nabídl císar Chlumcanskému uprázdnený stolec arcibiskupa ve Lvove v Halici. Své odmítnutí zduvodnil neznalostí polštiny. Ješte téhož roku ho však císar jmenoval pražským arcibiskupem, protože od roku 1810 nebyl tento stolec obsazený (tzv. sedisvakance). Dne 3. kvetna 1814 císar Chlumcanského jmenoval a již druhý den byl slavnostne intronizován.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)