Palác Adria - Praha, CZ
33U E 458656 N 5547961
This Rondocubist palace with rich sculptural decoration was built from 1923–1924 / Palác ve stylu rondokubismu s bohatou socharskou výzdobou byl postaven v letech 1923–1924.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

" Palác Adria je významnou kulturní památkou moderní architektury. Byl postaven pro italskou pojištovací spolecnost Riunione Adriatica di Sicurtà, která zakoupila puvodní dvoupatrovou palácovou rezidenci v tomto míste již v r. 1910. Palác zde nechal o 100 let dríve vybudovat pasovský biskup Leopold Leonard hrabe Thun. Objekt socharsky vyzdobil plastikami Josefa Malínského.

Pojištovací spolecnost nechala starý palác zbourat a v letech 1923 - 24 provedla stavbu nového paláce na ploše pres 2 000 m2. Stavbu projektoval arch. Josef Zasche, k realizaci fasád bylo vybráno nové barevné rešení od architekta Pavla Janáka ve stylu rondokubismu (ceský oblouckový kubistický sloh). Budova smeruje kratší stranou do Národní trídy, kde má v prvním patre terasu, delší fasáda smeruje do Jungmannovy ulice. Objekt má železobetonový skelet s výplnovým cihelným zdivem, 8 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Fasáda je velmi výrazne architektonicky clenena. Horní patra jsou ztvárnena v podobe mohutných veží s cimburím, címž pripomínají italské renesancní paláce a zároven jakoby pevnostní objekt. Le Corbusier oznacil budovu jako "masivní stavbu asyrského charakteru". Pozdeji architekt Zasche doplnil svuj projekt o biograf v suterénu a vyrešil vnitrní dispozici paláce s centrální dvoranou a pasážemi. Pasáž je rešena kruhovou galerií v míste ohybu krídel a dvoranou se skleneným stropem. Interiér pasáže je pojednán luxusne: obložení ružovohnedým rakouským mramorem, zárící mosaz na stenách, svítidlech a lustrech. Na podlaze je mramorová mozaika v tehdy obvyklé barevné kombinaci cerveno-modro-bílé.

Socharská výzdoba

V prízemí a mezipatre v prostorách urcené pro komercní úcely jsou velká prosklenná okna oddelená pilíri. Terasa smerující do Národní trídy je zdobena mramorovými sochami dívek od Otto Gutfreunda, portál do Jungmannovy ulice zdobí mramorové sochy Námorníka a Žnecky od Karla Dvoráka, fasádu druhého patra rovnež mramorové neoklasicistické sochy v nadživotní velikosti od Bohumila Kafky: predstavují Merkura, Peruna, Demeter a Parku.

Do stredu prucelí do Národní trídy je na rímsu parapetu umísteno novoklasicistické kovové sousoší Adrie (Moreplavba) od Jana Štursy. K sousoší neexistuje dokumentace, takže presný název není znám. Plastiku vytvorili v r. 1927 podle Štursova modelu jeho žáci. Jde pravdepodobne o nejvetší galvanoplastickou sochu na svete, technologický unikát. Byla vyrobena ve speciálním ústavu v Geislingenu v Nemecku. Je 5 m vysoká a váží 3 - 4 tuny a pritom je výjimecná svou precizností.

Ve dvorane je orloj se socharskou výzdobou Bohumila Kafky: Den a Noc, Slunce a Mesíc a 12 sousoší Zverokruhu. Plastiky odlil František Anýž."

zdroj: (visit link)

=================================================================

"Adria Palace is an important cultural monument of the modern architecture. It was built for Italian insurance company Riunione Adriatica di Sicurtà, which had bought the original two-storey palatial residence at this place in about 1910. The palace here had been built 100 years earlier by Passau Bishop Leonard Leopold Count Thun. The building was decorated with statues sculpted by Josef Malínský.
The insurance company demolished the old palace and in 1923 - 1924 carried out the construction of a new palace, spreading on the area of over 2,000 square meters. The building was designed by architect Josef Zasche; for the façade implementation a new colour scheme by architect Pavel Janák in the rondocubism style (Czech Cubist style using arcs) was selected. The building faces the shorter side to Národní trída, with the terrace on the first floor; longer facade faces Jungmannova Street. The building has a reinforced concrete frame with brick infill walls, 8 above-the-ground and 3 underground floors. The facade is architecturally very much divided. The upper floors are depicted in the form of massive towers with battlements, which resemble Italian Renaissance palaces and a citadel at the same time. Le Corbusier described the building as "a massive construction of the Assyrian character." Later the architect Zasche completed his project with the cinema in the basement and solved the inner disposition of the palace with a central hall and passages. The passage has a form of the circular gallery in the bend of the wings and the vestibule with the glass ceiling. The passage interior is luxurious: Austrian pink-brown marble panelling, gleaming brass on the walls, fixtures and chandeliers. On the floor there is marble mosaic in the then usual colour combination of red-blue-white.

The sculptural decoration
On the ground floor and mezzanine of the premises intended for commercial purposes there are large glassed windows separated by pillars. The terrace leading to Národní trída is decorated with marble statues of girls by Otto Gutfreund; a portal to Jungmannova Street is decorated with marble statues of Mariner and Reaper by Karel Dvorák, the second floor façade is also decorated with neoclassical marble sculptures bigger than life by Bohumil Kafka: they represent Merkur, Perun, Demeter and Park.
At the centre of the facade to Národní trída neo-classicist metal Adria sculpture (Sailing - Moreplavba) by Jan Štursa is located on a ledge sill. There is no documentation of the sculpture, so the exact name is unknown. The sculpture was created in 1927 according to the Štursa´s model by his pupils. It is probably the biggest galvanoplastic statue in the world, its technology is unique. It was made in a special institute in Geislingen, Germany. It is 5 meters high and weighs 3-4 tons, while its precision is exceptional.
Clock in the hall is decorated with sculptures by Bohumil Kafka: Day and Night, Sun and Moon, and 12 sculptures of the zodiac. The sculptures were cast by František Anýž."

source: (visit link)
Style: Cubism