Kostel sv. Jana Krtitele - Morkovice-Slizany, Czech Republic
CS: barokni kostel sv. Jana Krtitele // EN: baroque church of St. John the Baptist
Location: Zlínský kraj, Czechia

CS:
Puvodní kostel zde byl postaven nekdy kolem poloviny 14. století v gotickém slohu. Na jeho míste byl v letech 1688 až 1705 od základu postaven dnešní pozdne barokní kostel. Do neho byla zaclenena puvodne renesancní vež, která byla zvýšena o zvonicové patro. Koncem 18. století byla ke kostelu pristavena mariánská kaple. Zarízení interiéru kostela pochází prevážne z druhé poloviny 18. století. Ve Vítezném oblouku je štuková kartuš s malovaným znakem Thun-Hohensteinu. Oltární obraz Kristovo kázání se sv. Janem Krtitelem je dílem Jarolíma Štantejského a pochází z roku 1898.

Barokní kostel byl postaven v l. 1688-1705 na míste puv. chrámu, postaveného pred r. 1389. Z puv. kostela byla zachována vež (zvýšena). Nový kostel nechali postavit M. Kafka a M. Klingseisen z Prostejova. V 1. pol. 18. stol. pristavena mariánská kaple. Mobiliár prevážne z 60. a 70. l. 18. stol.
Kostel se nachází v tesné blízkosti zámku (puvodní tvrze).

Nový kostel byl založen r. 1688 na míste puvodního gotického chrámu, postaveného nekdy pred r. 1389.

Nový kostel nechali od základu nove postavit Martin Kafka a Matouš Klingseisen z Prostejova, stavba byla dokoncena patrne r. 1705. Do stavby nového kostela byla zaclenena renesancní vež z puvodního kostela a byla zvýšena o zvonicové patro. Zvon odlil r. 1688 Pavel Reimer v Olomouci. V 3. ctvrtletí 18. stol. byla ke kostelu pristavena mariánská kaple.

V interiéru je zarízení prevážne z 60. a 70. let 18. stol. Ve vítezném oblouku je štuk. kartuš s malovaným znakem Thun-Hohensteinu (majitelu morkovického statku v l. 1863-1911). Na výzdobe interiéru se podíleli malír Felix Ivo Leicher, sochar František Ondrej Hirnle, štukatérské práce provedl Jan Felix Ležatka, relikviár zhotovil r. 1743 Volfgang Rossmayer. V 19. stol. pracovali na výzdobe kostela malíri A. Sedlácek a Jarolím Štantejský (oltární obraz Kristovo kázání se sv. Janem Krtitelem, r. 1898). U kostela stojí kríž s Kristem z r. 1772.

Roku 2011 se v kostele uskutecnil koncert peveckého sboru a symfonického orchestru, výtežek z koncertu je urcen na opravu strechy kostela.

EN:
The Baroque church was built in 1688-1705 on the spot of origins. a temple built before 1389. From the origins. the church was preserved tower (increased). The new church was built by M. Kafka and M. Klingseisen of Prostejov. In the first half of the 18th century. the Marian chapel has been added. Furniture mainly from the 60s and 70s of the 18th century.
The church is located near the castle (the original fortress).

The church was founded in 1688 on the site of the original Gothic temple, built sometime before 1389.

The new church was newly built by Martin Kafka and Matouš Klingseisen from Prostejov, the building was probably completed in 1705. A Renaissance tower from the original church was built into the new church and raised by a bell tower. 1688 Paul Reimer cast in Olomouc. In the third quarter of the 18th century. a Marian chapel was added to the church.

Graphic writing In the interior, the equipment is mainly from the 1960s and 70s of the 18th century. In the winning arc is stucco. cartoon with the painted emblem of Thun-Hohenstein (owners of the Morkovian farm in 1863-1911). The decoration of the interior was attended by painter Felix Ivo Leicher, sculptor František Ondrej Hirnle, stucco work performed by Jan Felix Ležatka, reliquary made in 1743 by Volfgang Rossmayer. In the 19th century. painters A. Sedlácek and Jarolím Štantejský (altarpiece of Christ's preaching with St. John the Baptist, 1898) worked on the decoration of the church. At the church there is a cross with Christ dating from 1772.

Grafické písmeno R. 2011 a concert of the choir and the symphony orchestra took place in the church, the proceeds of the concert are intended to repair the roof of the church.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church