Palata House by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Palata House-Institute // Palata je domov poskytující služby lidem se zrakovým postižením
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Palata House-Institute is home for people with visual impairment.

The Palata House is located in a beautiful environment of English-style three-hectare park in a quiet part of Smichov District on the southern slope of Strahov Hill. It was built in 1893, modernly renovated and the new pavilions were completed in 2003 and 2008. The main building has three above-ground floors, it is completed with barrier-free access

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - IV.'

=========================================================

Ústav Palata je novorenesancní objekt v Praze na Smíchove na adrese Na Hrebenkách 737/5, který byl postaven v roce 1893 Ceskou sporitelnou na pozemcích bývalé vinicní usedlost Horní Palata jako Ústav pro zaopatrování slepcu Francisco-Josephinum, zaopatrovací ústav pro staré a práce neschopné slepce.

S vyhlášením Ceskoslovenské republiky nejdrív zmizela z názvu slova Francisco-Josephinum.

Pozdeji nesl názvy Ústav pro zaopatrování slepcu na Smíchove Palata, Ústav sociální péce o nevidomé Palata a Domov pro zrakove postižené Palata. Od roku 2006 zde pusobí pod názvem Palata – Domov pro zrakove postižené jako príspevková organizace hlavního mesta Prahy. Zarízení poskytuje klientum s težkými zrakovými vadami celorocní pobyt, sociální poradenství i kulturní aktivity. Vzhledem ke svém poloze pod usedlostí Horní Palata je casto nazýván Dolní Palata, tento název se však puvodne vztahoval k vinicní usedlosti, zbytky jejíž obytné budovy s adresou Holeckova 161/48 byly zboreny zacátkem prosince roku 2016.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 11/11/2017