Gate of Imperial watter mill by Karel Stolar - Suchdol, Czech Republic
The Gate of former Imperial watter mill // Císarský mlýn v Bubenci
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Císarský mlýn (Imperial Mill) is a major cultural, historical and industrial monument from the times of Emperor Rudolph II. The mill was converted into a palatial summer residence later. The reconstruction has been interrupted and you may thus see the vast complex only from the preserved entrance gate.

The mill and its surroundings are undergoing a major reconstruction now.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - II.'

=========================================================

Císarský mlýn v Bubenci má významnou a dávnou historii. První písemnou zprávu o tomto míste máme již z let 1228 a 1233, kdy zde byl mlýn patrící ke statku svatojirského kláštera. Ten využíval pro svoji potrebu vodní síly reky Vltavy, jejíž recište v tomto míste melo tehdy ponekud jinou podobu než dnes. K pozemkovému majetku statku a mlýna patril také vrch, nebo jak také tehdy ríkali hora, Pecka. Ten je patrný i dnes mezi nynejším vlakovým nádražím Bubenec a bývalým vltavským rícním ramenem.

K nejvýznamnejší vlastnické zmene techto objektu došlo v roce 1584, kdy vše zakoupili ceští stavové a darovali svému panovníkovi, jímž byl císar Rudolf II. Od té doby až do roku 1786 náležel mlýn ceským králum a podle jejich císarské hodnosti byl nazýván Císarským mlýnem.

Brzy nato zde na prímý príkaz císare Rudolfa II. zapocaly veliké stavební úpravy. V prvé rade byla pro snadný prístup z Královské obory ke mlýnu zrízena široká cesta, protože tu dosud byla pouze úzká, kamenitá stezka. Tuto komunikaci budovali a ve skále lámali ve své dobe na slovo vzatí odborníci, kutnohorští havíri. Tedy stejní specialisté, kterí pro císare budovali i úžasné technické dílo, prukop pod masivem Letné, tzv. Rudolfovu štolu, která z místa u Novomlýnského jezu napájela vltavskou vodou velký rybník v Královské obore.

Ješte za císare Rudolfa II. zde byla též vystavena manýristická brána datovaná k roku 1606 a puvodne oznacená i císarovým monogramem R.

V první polovine devatenáctého století byly budovy bývalého Císarského mlýna pozdne klasicistne upravovány a zároven se nevyhnuly využití pro nastupující prumyslovou revoluci. Byla zde vzhledem k dostatku vody zrízena barvírna a papírna. Po pripojení Bubence ku Praze po první svetové válce byla tovární výroba v této papírne postupne omezována. Pro srovnání - ješte v roce 1928 cinila 300 vagonu papim a 430 vagonu celulózy.

Objekt a okolí prochází nyní velkou rekonstrukcí.

Artist: Karel Stolař