Hasicska zbrojnice
CS: Hasicska zbrojnice v obci Tucapy // EN: Firehouse in village Tucapy
Location: Zlínský kraj, Czechia

CS:
Založení hasicského sboru.
Z podnetu starosty obce Matouše Bartone císlo 33 a obecního predstavenstva : námestka Jana Hlavácka c.96, radních Jasefa Hrobare c.1 a Frant. Bartošíka c. 56, byl v r. 1919 založen v místní obci Tucapy „ Dobrovolný hasicský sbor‘, jehož úkolem bylo podrobit se organisovanému výcviku a v cas potreby dusit požáry nebo poskytnout pomoc pre ruzných živelných pohromách. Založení „Sboru dobrovolných hasicu v Tucapech bylo provedeno 21. žárí 1919. V ten den – ná svátek so.Matouše- dostavili se do obce župní cinovníci bri : župní predseda Josef Koželuha z Bílovic, župní místopredseda Ant. Martinák z Nedakonic, župní nácelník Nikodem Míša z Polešovic a župní jednatel František Skyba z Uh. Hradište. Byli svoláni obcané za úcelem založení hasicského sboru. Povyložení poslání této organisace a po vysvetlení stanov bylo všemi prítomnými obcany schváleno založení Sboru dobrovolných hasicu v Tucapech. Dobrovolne z prítomných prihlásilo se do hasic. Sboru 32 obcanu

EN:
Establishment of a fire brigade.
At the instigation of the mayor of the village of Matouš Barton, number 33 and the municipal council: Deputy Jan Hlavácek No. 96, councilors Jasef Hrobar No. 1 and Frant. Bartošík No. 56 was founded in 1919 in the local village Tucapy "Voluntary Fire Brigade", whose task was to undergo organized training and in the time of need to suffer fires or to provide assistance for various natural disasters. The foundation of the Volunteer Firemen Corps in Tucapy was held on 21st of January 1919. On that day's surname of Matthew, the local councilors came to the village: the county chairman Josef Koželuh of Bílovice, the county vice-chairman Ant. Martinak of Nedakonic, County Chief Nicodemus Míša of Polešovice and County Executive František Skyb of Uh. Hradište. Citizens were summoned to set up a fire brigade. Replacing the mission of this organization and explaining the statutes, the founding of the Volunteer Firemen Corps in Tucapy was approved by all present citizens. Voluntarily from the present, he entered the fire brigade. 32 citizens

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer