Hasicska zbrojnice
CS: Hasicska zbrojnice v obci Lodenice // EN: Firehouse in village Lodenice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Založení sboru

V historických pramenech nejsou údaje o založení hasicského sboru jednoznacné. Ve staré obecní kronice se uvádí rok 1892, ale tento zápis byl proveden dodatecne s podpisem tehdejšího starosty Františka Poslušného, pravdepodobne až v roce 1895. Uvádí se zde, že zakladatelem sboru byl zdejší ucitel Josef Müller, který napsal stanovy. K zápisu je pripojena poznámka Františka Zeldy: "Divím se proc p. ucitel nam vyše položenu poznamku o založení zboru vavríny uzmul. Vždyt on jako obecní tajemník nam z jiných stanovy jen opsal aniž se stal hasicem, tím méne jakymsi zakladatelem. Zelda".

V knize protokolu hasicského sboru je uvedeno datum schválení stanov 18. dubna 1891 císlo 12909 v Brne, kde jednicka na konci letopoctu je prepsána. Puvodní letopocet nelze zjistit. Ustavující schuze se konala dne 29. kvetna 1893. Starostou sboru byl zvolen František Zelda, místostarostou Josef Urban, velitelem Antonín Hlobil a jednatelem Antonín Fajgar. Sbor mel 28 clenu. Protektorem sboru se stal hrabe Leopold Šternberk a prispel cástkou deset zlatých. Od Moravského zemského výboru obdržel sbor dne 30. cervence 1893 cástku 200 zlatých.

EN:
Establishment of the church

In historic sources, the data on the establishment of a fire brigade is unclear. The old town chronicle dates back to 1892, but this enrollment was made with the signature of the then mayor František Poslušný, presumably in 1895. It is mentioned here that the founder of the church was the local teacher Josef Müller, who wrote the statutes. Franz Zelda's remark: "I wonder why the teacher has smiled on the above-mentioned note about the establishment of the Laurel Choir, and he was the secretary of the city and he was only a member of the other statutes, without being a firefighter, the lesser the founder of the Zelda.

The fireworks protocol book contains the date of approval of the Statutes of 18 April 1891, No. 12909 in Brno, where the number at the end of the year is rewritten. The original year can not be determined. The constituent meeting took place on 29 May 1893. The choir was elected by František Zelda, deputy mayor Josef Urban, commander Antonín Hlobil and executive Antonín Fajgar. The Corps had 28 members. The protector of the congregation was Count Leopold Šternberk and contributed an amount of ten gold. On August 30, 1893, the Moravian Regional Committee received 200 gold.
Paid or Volunteer: Part Paid / Part Volunteer

EMS Involvement: no