Erb rodu Vratislavu z Mitrovic - Dírna, Czech Republic
Erb rodu Vratislavu z Mitrovic na zámku Dírna
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Vratislavové z Mitrovic (starým pravopisem Wratislavové z Mitrowicz) jsou starý ceský vladycký rod, který pozdeji povýšil do hrabecího stavu.

Podle legendy svuj puvod odvozovali od prvního ceského krále Vratislava II.[1]

Avšak první overeným predkem rodu je až Vratislav, který okolo roku 1448 získal statek Mitrovice u Sedlcan, podle nehož dostala rodina své jméno. V polovine 16. století se rozdelili na újezdskou, mníšeckou a skrípelskou vetev, která se pozdeji rozclenila na mnoho odnoží.

Ze všech vetví a odnoží rodu do soucasnosti prežila pouze odnož dírenská, která žije v jihoceské obci Dírná a Novém Zélandu. Podle historika Milana Bubna meli bratri Arnošt Zikmund a Maxmilián Josef v roce 1948 losovat o to, kdo zustane v Cechách, a kdo emigruje. Arnošt Zikmund odešel na Nový Zéland. Maxmilián Josef stojí v cele rodiny, zustal ve vlasti, má dve dcery a jednoho syna.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Vratislavové z Mitrovic