Aliancni erb Kinských a Vresovicu - Nová Bystrice, Czech Republic
Aliancni erb Radslava z Vchynic a Estery z Vresovic na nádvorí zámku Nová Bystrice
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Rod Kinských (nem. Kinsky von Wchinitz und Tettau – Kinští z Vchynic a Tetova) je staroceský rytírský a pozdeji panský, hrabecí a knížecí šlechtický rod pocházející z pocátku 13. století. V 18. století patrili k prední stredoevropské aristokracii.
Erb této rodiny obsahuje tri stríbrné vlcí zuby na cerveném štíte, jdoucí zprava doleva (heraldicky ovšem zleva doprava). Puvodne byl tento štít rozdelen temito zuby na poloviny. Existují i vyobrazení, kde se jedná o tri žluté vlcí zuby na cerném pozadí.

V historii se lze setkat i s tím, že tyto vlcí zuby jdou zezdola nahoru, pricemž u Radslava Kinského se pravý vrchol dotýká horního okraje štítu. Práve podobnost jejich erbu s erbem Tetaueru z Tetova vedla k jejich povýšení do panského stavu.

Páni z Vresovic (visit link) jsou puvodne ceský vladycký (respektive rytírský) rod, který pocátkem 17. století povýšil nejprve do panského a pozdeji do hrabecího stavu. Jejich predkové pocházeli z Moravy.
V modrém štítu meli zlatý pulmesíc s rohy smerujícími nahoru. Jsou však známy i jinak barevné varianty.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Radslav Kinský z Vchynic & Ester z Vřesovic