Splitsing Oude Antwerpsepostbaan met Mommersstraat
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Deze paddo bevindt zich in de Baronie van Breda in het plaatsje Hoeven, op de splitsing van de Oude Antwerpsebaan met de Mommersstraat. De paddo heeft hier gezelschap van fietsknooppuntbord 56 van het netwerk Halderberge.

Hoeven:

Hoeven (Brabants: D'Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt tussen Etten-Leur en Oudenbosch.
Tot 1997 vormde Hoeven samen met het dorp Bosschenhoofd de gemeente Hoeven. Deze gemeente is in 1810 gevormd uit Hoeven en de ten noorden ervan gelegen Sint Maartenspolder. De gemeente heette aanvankelijk dan ook: Hoeven en Sint Maartenspolder.
Opmerkelijk was dat de grens met de gemeente Etten-Leur vóór 1997 door het dorp liep.

De naam Hoeven is afkomstig van de vermelding als centrum hovas seu mansos wastinae in een document uit 1282, met de titel 'Honderd hoeven woeste grond'. Een hoeve was een oppervlaktemaat van 12 bunder, waarop een boerderij kon worden gebouwd.

In 1282 verkocht Arnoud van Leuven, Heer van Breda, honderd hoeven woeste grond aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. Het document waarmee dit werd bekrachtigd was de eerste schriftelijke vermelding van de naam Hoeven. De bodem bestond hier uit moerassig veen en heidegrond. De bedoeling was dat de Cisterciënzer monniken deze grond zouden gaan ontginnen. De monniken bouwden een hoeve op een hooggelegen terrein ten westen van de Halderberg, ter plaatse van het huidige Bovendonk, waar tot ver in de vorige eeuw een grootseminarie zetelde, sindsdien dienend als zowel conferentiecentrum en priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda.
Hoeven behoorde aanvankelijk tot de parochie Gastel. In 1279 werd de kapel op de Halderberg gebouwd, en in 1310 werd Hoeven een zelfstandige parochie. In 1886 splitste Bosschenhoofd zich hiervan af. De katholieken moesten hun kerk aan de Bovenstraat in 1648 afstaan aan de hervormden en kregen deze in 1800 weer terug. Het schip moest echter opnieuw worden opgebouwd, zodat het tot 1821 duurde alvorens de kerk weer in gebruik kon worden genomen. In 1884 werd het koor onder leiding van Pierre Cuypers herbouwd. De kerk werd echter overbodig nadat in 1929 de nieuwe kerk in gebruik werd genomen. Er waren nog plannen om de oude kerk als gemeentehuis in te richten, maar ook daar kwam niets van en de kerk verviel meer en meer. In 1944 werd de kerk bovendien door oorlogshandelingen zwaar beschadigd en in 1953 volgde de sloop.
De oude Hoevense dorpsstraat, de huidige Sint-Jansstraat, werd reeds in 1670 met keien bestraat. Ze maakte deel uit van de straatweg van Etten naar Oudenbosch. In 1890 kwam er een tram over deze weg. Uiteindelijk kwam er een verkeersomleiding.