Znak obce Máslovice, Central Bohemia, CZ
33U E 455739 N 5562058
CZ/Znak obce Máslovice na budove Muzea masla. EN/CoA of Máslovice at the building Butter Museum. DE/Das Stadt-Wappen von Máslovice am dem Gebäude Buttermuseum,
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ
Obec Máslovice lezi ve Stredoceskem kraji v okrese Praha-vychod 7 km severne od okraje Prahy. Vlastni vesnice lezi na kopci nad Vltavou, ale k obci patri i byvaly mlyn Dol (dnes Vyzkumny ustav vcelarsky) a pas rekreacnich objektu v udoli Vltavy naproti Libcicim, k nimz jezdi z Dolu privoz. Existence obce je dolozena poprve v roce 1052 v darovaci listine knizete Bretislava I. staroboleslavske kapitule. (visit link)
Pokud byste si vsak mysleli, ze Máslovice maji nazev prave podle masla, tak se pletete. Historicky pochazi nazev Maslovic od rodoveho jmena lidu staresiny, ktery se tu kdysi davno usadil. Rikalo se jim Maslovci nebo Maslovicove. Dnesni obyvatele Máslovic vsak inspiroval nazev jejich obce k otevreni Muzea masla a k otevreni netradicni stezky chranenou krajinou.

Máslovicke muzeum nam ukazuje, jak vyroba masla vypadala v rolnickem hospodarstvi u nas. Najdeme tu dizky, stolicky k dojeni ci siroke krajace na mleko, na kterych se nejlepe usazovala smetana, ktera se pak nalevala do tzv. maselnice. V muzeu se nachazi spousta druhu maselnic napr. bubnove, kolibkove i houpave. Kuriozitou muzea je obal masla z Mosambiku a najdeme zde i dalsi obaly ze 40 zemi sveta. Betlem z masla je vystaven v obdobi adventu a v lednu.

Muzeum vzniklo v roce 1997 z iniciativy Ing. Vladimiry Sykorove diky pochopeni obecniho zastupitelstva na naklad obce s financnim prispenim nadace Open Society Fund Praha
a vladniho Programu obnovy venkova a za odborne i materialni pomoci Zemedelskeho muzea, zamek Kacina, Klubu sberatelu kuriozit a dalsich muzei.

Muzeum masla (visit link)

Oteviraci doba
Sobota-Nedele 10:00-12:00 13:00-16:00
Ve vsedni den pouze po predbezne objednavce (min. 8 osob)
Unoru je muzeum zavreno
EN
Máslovice is a village and municipality in Prague-East District in the Central Bohemian Region of the Czech Republic. The first written mention of the village took place in 1052 in the founding of the monastery Stará Boleslav by Bretislav I.
However, if you think that Maslovice is named after butter, you are wrong. Historically, the name of Máslovice comes from the ancestral name of the elderly people who settled here long ago. They were called Maslov or Maslovic.

Museum of Butter in „Buttervillage“ Maslovice.
The name of this little village, situated to the north of Prague, inspired inhabitants to estabilish a unique museum, dedicated to homemade butter production in rustic farming. Visitors can see and try different kinds of churns, skimmers, butter forms and other objects. There is also a unique collection of butter wrappers from 40 different countries. A Bethle- hem made of butter is exposed in the period of advent and in January. (visit link)

Museum of Butter/CZ (visit link)

Opening hours
Saturday-Sunday 10:00-12:00 13:00-16:00
On weekdays only after pre-order (minimum 8 people)
In February the museum is closed
DE
Máslovice (deutsch Maslowitz) ist eine Gemeinde in Tschechien. Sie liegt sechs Kilometer südöstlich von Kralupy nad Vltavou bzw. 18 Kilometer nördlich des Stadtzentrums von Prag und gehört zum Okres Praha-východ. Die erste schriftliche Erwähnung des Dorfes erfolgte 1052 in der Gründungsurkunde des Klosters Stará Boleslav durch Bretislav I. (visit link)
Allerdings, wenn Sie denken, dass Máslovice nach Butter benannt ist, sind Sie falsch. Historisch kommt der Name von Máslovice aus dem Ahnennamen der älteren Menschen, die sich schon lange hier niedergelassen haben. Sie wurden Maslov oder Maslovic genannt.

Buttermuseum im „Butterdorf“ Maslovice.
Der Name des kleinen Dorfes nördlich von Prag inspirierte die Bürger zur Gründung eines einzigartigen Museums, das der häuslichen Butterherstellung in der Bauernwirtschaft gewidmet ist. Die Besucher können sich verschiedene Arten von Butterfässern, Zentrifugen, Butterformen und weitere Gegenstände ansehen und ausprobieren. Einzigartig ist die Sammlung von Butterpackungen aus 40 Ländern der Welt. Ein Bethlehem aus Butter ist in der Zeit des Advents und im Januar ausgesetzt. (visit link)

Buttermuseum/CZ (visit link)

Öffnungszeiten
Samstag-Sonntag 10:00-12:00 13:00-16:00
Wochentag nur für Pre-Order (min. 8 Personen)
Im Februar ist das Museum geschlossen
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Máslovice

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Budova Muzea masla

Material / Design: Painting (enamel) on metal

Blazon (heraldic description):
Stit ctvrceny modrostribrne, pres vse maselnice prirozenych barev se zlatymi obrucemi a uvnitr s tloukem prirozenych barev

Máslovice, Pražská 3, 250 69 Vodochody