No. 1050, Muzeum masla . Maslovice, CZ
33U E 455735 N 5562056
CZ/Male muzeum masla v Maslovicich s Interaktivní expozici.EN/The Little Butter Museum in Maslovice with Interactive Exposition.DE/Das kleine Buttermuseum in Maslovice mit interaktiver Ausstellung.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ
Ojedinele Muzeum masla se nachazi 18 km S kilometru od Prahy v obci Maslovice.
Pokud byste si vsak mysleli, ze Maslovice maji nazev prave podle masla, tak se pletete. Historicky pochazi nazev Maslovic od rodoveho jmena lidu staresiny, ktery se tu kdysi davno usadil. Rikalo se jim Maslovci nebo Maslovicove.
Dnesni obyvatele Maslovic vsak inspiroval nazev jejich obce k otevreni Muzea masla a k otevreni netradicni stezky chranenou krajinou. Maslovicke muzeum nam ukazuje, jak vyroba masla vypadala v rolnickem hospodarstvi u nas. Najdeme tu dizky, stolicky k dojeni ci siroke krajace na mleko, na kterych se nejlepe usazovala smetana, ktera se pak nalevala do tzv. maselnice. V muzeu se nachazi spousta druhu maselnic napr. bubnove, kolibkove i houpave. Kuriozitou muzea je obal masla z Mosambiku a najdeme zde i dalsi obaly ze 40 zemi sveta. Betlem z masla je vystaven v obdobi adventu a v lednu.Muzeum vzniklo v roce 1997 z iniciativy Ing. Vladimiry Sykorove diky pochopeni obecniho zastupitelstva na naklad obce s financnim prispenim nadace Open Society Fund Praha a vladniho Programu obnovy venkova a za odborne i materialni pomoci Zemedelskeho muzea, zamek Kacina, Klubu sberatelu kuriozit a dalsich muzei. (visit link)

Muzeum masla (visit link)
EN
Museum of Butter in „Buttervillage“ Maslovice.
However, if you think that Máslovice is named after butter, you are wrong. Historically, the name of Máslovice comes from the ancestral name of the elderly people who settled here long ago. They were called Maslov or Maslovic.
The name of this little village, situated to the north of Prague, inspired inhabitants to estabilish a unique museum, dedicated to homemade butter production in rustic farming. Visitors can see and try different kinds of churns, skimmers, butter forms and other objects. There is also a unique collection of butter wrappers from 40 different countries. A Bethle- hem made of butter is exposed in the period of advent and in January.

Museum of Butter/CZ (visit link)
DE
Buttermuseum im „Butterdorf“ Maslovice.
Allerdings, wenn Sie denken, dass Máslovice nach Butter benannt ist, sind Sie falsch. Historisch kommt der Name von Máslovice aus dem Ahnennamen der älteren Menschen, die sich schon lange hier niedergelassen haben. Sie wurden Maslov oder Maslovic genannt.
Der Name des kleinen Dorfes nördlich von Prag inspirierte die Bürger zur Gründung eines einzigartigen Museums, das der häuslichen Butterherstellung in der Bauernwirtschaft gewidmet ist. Die Besucher können sich verschiedene Arten von Butterfässern, Zentrifugen, Butterformen und weitere Gegenstände ansehen und ausprobieren. Einzigartig ist die Sammlung von Butterpackungen aus 40 Ländern der Welt. Ein Bethlehem aus Butter ist in der Zeit des Advents und im Januar ausgesetzt.

Buttermuseum/CZ (visit link)
Where can you get this wooden stamp.: N 50° 12.542 W 014° 22.780

Opening Times:
CZ Sobota-Nedele 10:00-12:00 13:00-16:00 Ve vsedni den pouze po predbezne objednavce (min. 8 osob) V unoru je muzeum zavreno EN Saturday-Sunday 10:00-12:00 13:00-16:00 On weekdays only after pre-order (minimum 8 people) In February the museum is closed DE Samstag-Sonntag 10:00-12:00 13:00-16:00 Wochentag nur für Pre-Order (min. 8 Personen) Im Februar ist das Museum geschlossen

Rating: