Zamek Cechtice / Cechtice Chateau
CS: Opraveny zamek v centru Cechtic. EN: Repaired chateau in the center of Cechtice village.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Puvodne zde stávalo sídlo, které vyhorelo roku 1642. Na stejném míste si nechal v letech 1656 - 1658 cechtický pán hrabe z Holleweilu vystavet nový zámek, který nebyl nikdy zcela dokoncen. Ke konci 17. nebo zacátkem 18. století byla budova prodloužena o západní krídlo. Na zámku sídlila vetšina pozdejších majitelu, od roku 1702 napr. Jan Leopold Donát z Trautsonu a Falkenštejna. V roce 1766 je uváden jako majitel panství Karel Josef von Palm-Gundenfingen a po roce 1841 zde sídlili Auerspergové. Práve od nich obec zámek odkoupila v roce 1926, aby jej premenila v místní školu, která zde pusobila do roku 1996.

V soucasné dobe má zámek svého majitele a slouží jako školicí a relaxacní centrum. Zámek nabízí ubytování, stravování i sportovní vyžití pro firemní setkání nebo semináre. Objekt prošel rozsáhlou, ale jednoznacne úcelovou rekonstrukcí, která zachovala historický ráz zámku, avšak vnitrní prostory prizpusobila potrebám seminárního centra. Zajímavá a historicky hodnotná jsou puvodní vrata prujezdu nebo citlive restaurované puvodní dvere, které slouží svému úcelu dodnes.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact