No. 374, Zamek Benesov nad Ploucnici, CZ
Benesov nad Ploucnici Chateau
Location: Ústecký kraj, Czechia

EN
The dominating feature of the town is actually two castles from the 13th century, the Lower and Upper castles. There is a permanent exhibition of Chinese art and day and night tours are available as well as social meetings.
The history of the castle started in the 13th century when a settlement of tradesmen and shopkeepers began under the castle Ostrý. The people were satisfied there, the settlement grew and one day in 1392 Jan from Michalovice named the settlement a town. The son of the owner, Hynek Berka from Dubá, was a hussite antagonist and in 1422 he called together a congress of the antihussite catholic nobility from Northern Bohemia. The Hussites didn´t hesitate to besiege Benešov many times over the next few years. Since, the town was protected only by a simple wall, a moat and a mound, it was rapidly plundered and burnt out. Then in 1515 the Salhausen family from Míšen bought the castle. That was the beginning of the rise of the town. The castle was rebuilt and sold many times. In 1945 it became a possession of the state and then in 1956 it was declared a castle of the 1st category. Unfortunately, the castle was destroyed by fire in 1969. It took a couple of years before it was reopened to the public.

CZ
V Benešove nad Ploucnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddelených samostatných zámeckých celku - Horního a Dolního zámku, k nimž mužeme pripojit ješte tretí doklad jedinecné renesancní architektury, prilehlý farní kostel Narození Panny Marie. Všechny tri stavby spojuje míšenský šlechtický rod Salhausenu, který prišel do Cech na pocátku 16.století a v duchu saské renesance zde rozvinul významné stavební aktivity.S fenoménem "saské renesance" na Benešovsku, Ceskokamenicku, Decínsku a Ústecku je neoddelitelne spojen šlechtický rod Salhausenu, který k nám prišel z Míšne v roce 1515; téhož roku získal inkolát a byl prijat mezi ceskou šlechtu. Synové Jirího ze Salhausenu Bedrich, Jan a Volf zprvu žili spolecne, v roce 1522 se však rozdelili a v Benešove nad Ploucnicí setrval pouze Bedrich, který si zde behem trí let vystavel první vlastní sídlo, dnešní tzv. Horní zámek.Od roku 1540 ve své stavební aktivite pokracoval a soubežne s prístavbou nového sídla stavel pro syna Jana Dolní zámek ozdobený bocními renesancními štíty ve tvaru "oslího oblouku" a trípatrovou hranolovou veží pred jižním prucelím. Jeho bratr Bedrich mladší žil pozdeji na Horním zámku a Janovi synové Antonín a Volf na Dolním zámku. Kolem roku 1578 si Volf nechal pristavet pri Dolním zámku vlastní renesancní palác, tzv. Volfovo krídlo. Tím byla stavební aktivita Salhausenu v Benešove nad Ploucnicí ukoncena. V prubehu následujících let oba benešovské zámky získávají noví majitelé, ale už nikdy nebyly sídlem panství, címž se vzácne vyhnuly úcelovým módním prestavbám.Dolní zámek byl zprístupnen v roce 1961 a naštestí jej vážneji neohrozil ani požár v prosinci 1969, který citelne zasáhl etnografickou expozici Národního muzea. Horní zámek byl díky systematickému úsilí památkáru zprístupnen po celkové rekonstrukci v roce 1999. Jedinecnou renesancní podobu obou zámeckých objektu citlive doplnují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazu a grafik i umeleckých remesel, evokující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století. Na zámeckém nádvorí je umístena kopie sochy Tritona od holandského mistra Adriana de Vries.Dolní zámek je koncipován jako šlechtické sídlo, návštevníci si mohou prohlédnout slavnostní a hodovní sín, cernou kuchyni, zbrojnici, ložnice i pracovny. Seznámí se s tím, jak šlechta na zámku žila a jaké mela zvyky.V Horním zámku se mohou lidé podrobne seznámit s rodem Thunu, konkrétne s kláštereckou vetví tohoto rodu. Thunové meli zámek v držení po dobu 300 let, a to až do roku 1926.
Opening Times:
Duben: So, Ne a svátky 10-16 Květen: Út - Ne 10 – 17 Červen:- Út - Ne 10 – 18 Červenec: Út - Ne 10 – 18 Srpen: Út - Ne 10 – 18 Září: Út – Ne 10 – 17 Říjen: So, Ne a svátky 10 – 16

Rating: