Erb rodu Vartenberk - Ceska Kamenice, Czech Republic
Erb rodu Vartenberk nad vchodem do radnice Ceska Kamenice
Location: Ústecký kraj, Czechia

Vartenberkové (též Vartemberkové, Vartmberkové ci Wartenberkové) byl ceský šlechtický rod, významná odnož prastarého rodu Markvarticu.

Za zakladatele rodu je považován Markvart, syn Markvarta z Brezna, jenž nekdy po roce 1268 vybudoval nedaleko Mimone hrad Stráž neboli Vartenberk. Zachovala se jeho pecet s nápisem S. Marqvardi de Wartenberc. Je ovšem možné, že hrad založil až jeho syn Beneš z Vartemberka, prezdívaný Velký ci Veliký. K tomu pripojil Sobotku a pusobil jako královský komorník a pražský purkrabí. Benešovi ctyri synové rod rozdelili do ctyr vetví: kumburská, kostská, veselská a decínská.

Ve 14. a 15. století patrili k nejvýznamnejším rodum Ceského království. Majitelé hradu Kost, Petr a Markvart, získali i Žleby, Hrubý Rohozec ci Zbiroh. Markvart se stal mistrem královské komory, po neshode s králem mu v roce 1388 vypovedel válku. Byl poražen, jeho hrady poborili.

Kumburská linie, která krome hradu Kumburk vlastnila ješte Mohelno a Drnholec, vymrela pocátkem 15. století. Veselští pridali k Veselí mimo jiné Veliš, Jicín a Trosky.

Cenek starší pusobil jako nejvyšší komorí, od roku 1356 zastával post pražského purkrabího. O vzestup rodu se však nejvíce zasloužil jeho syn Cenek mladší z Vartenberka († 1425) behem husitských válek stál na strane podobojí, inicioval protestní list proti upálení Mistra Jana Husa. Dlouhou dobu odmítal prijmout Zikmunda za ceského krále, avšak již v roce 1422 prešel ke katolíkum. V letech 1414–1420 zastával místo nejvyššího pražského purkrabího, do zletilosti Oldricha z Rožmberka byl jeho porucníkem.

Z decínské vetve se nejvíce prosadil Jan ze Stráže, jemuž krome Vartemberka patril i Decín. Jeho synové Vanek, Jan a Beneš založili další vetve a odnože rodu. Jan z Ralska, zvaný také Chudoba, se stal pražským kanovníkem, avšak casem se úradu zrekl. Postavil si hrad Ralsko a získal velký majetek na severu Cech. Behem husitských válek stál strídave na obou stranách. Podobne se choval i Zikmund, který válcil s Lužicany a Míšnany. Úcastnil se korunovace Albrechta II. na ceského krále, s nímž táhl proti vzbourenému Táboru. Pozdeji však na neho padlo podezrení, že svého krále zradil, byl zajat a uveznen v jindrichohradeckém vezení, kde jej umorili hlady.

Rod vymrel v první polovine 17. století.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Vartenberkové

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
nad vchodem do radnice Ceska Kamenice

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Užívali zlato-černě polceného znaku, v pozdějším období obtočeného zelenou saní (na paměť členství známé postavy husitské epochy Čeňka z Vartenberka v Dračím řádu císaře Zikmunda Lucemburského). U těch z rodu, kteří vykonávali funkci nejvyššího číšníka (kterýžto úřad byl Vartenberkům svěřen dědičně), býval jejich erb doplněn o konvici s číší.

náměstí Míru Česká Kamenice