Marian Column - Kamenický Šenov, Czech Republic
Marian Column beside Manor Rock [CZ: Panská skála] - Kamenický Šenov
Location: Liberecký kraj, Czechia

Národní prírodní památka Panská skála - Cedicový vrch (597 m) u Práchne na okraji Kamenického Šenova je nejznámejší geologickou rezervací u nás. Již v 18. století zde byl lom, ve kterém byla odhalena jedna z nejkrásnejších ukázek sloupcové odlucnosti cedice u nás.

Na jihovýchodním úpatí Panské skály stojí Mariánský sloup, postavený na památku mladého tovaryše a vdovy, kterí zde umrzli za bourlivé zimní noci 18. ledna 1739.

Na stupnovitém podstavci stojí sokl zdobený listovým motivem, na jeho prední stene je zašlý nápis "Renovirt 1838 durch Sebastian Palme" Štíhlý válcový drík je rovnež zdoben listovím a na vrcholu nese desku se sochou Panny Marie s Ježíškem.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column