Na Strazi Look-Out - Sloup v Cechach, Czech Republic
Na Strazi Look-Out Tower
Location: Liberecký kraj, Czechia

A steel tower/transmitter with an observation platform at a height of 26 m, distinguished by its unique pine cladding.

Characteristics of the tower:
- Height of tower: 33 m
- Height observation gallery: 26 m
- Number of steps: 150
- Altitude: 357 m.a.s.l.
- Opening of tower: 2011
- Architect: Ing. Petr Liška

=========================================================

Na míste vyhorelé bývalé restaurace ve Sloupu v Cechách byla v letech 2010 až 2011 vystavena rozhledna Na stráži. Železná rozhledna stojí na skalním masivu ve výšce 354 metru n.m. Ostroh je spojen s pískovcovou plošinou, na které byla roku 1933 postavena drevená výletní restaurace Wachsteinbaude, která pozdeji sloužila jako rekreacní stredisko. V 90. letech 20. století již nebyla nijak využívána, chátrala a v letech 1998 a 1999 zcela vyhorela. Roku 2005 byly trosky chaty odstraneny.

Výhled: sloupské údolí, Nový Bor, Lužické hory (napr. Klíc, Luž, Hvozd), Špicák u Ceské Lípy

Rozhledna je soucástí Sloupského vyhlídkového okruhu, který zrizuje obec Sloup v Cechách. K rozhledne je možný prístup po vyhlídkové ceste, která je soucástí vyhlídkového okruhu, po cervené turistické znacce, která vede od silnice pod hradem.
Height of Look-Out Tower in feet: 108.00

Difficulty: