Aliancni erb rodu Salm-Reifferscheidt-Hainspach a Auersperg - Lipova, Czech Republic
33U E 455004 N 5651492
Aliancni erb rodu Leopolda Antonína Viléma Salm-Reifferscheidt-Hainspach a hrabenky Marie Anny z Auerspergu na zámku Lipova
Location: Ústecký kraj, Czechia

Salm-Reifferscheidtové (též Salm-Reifferscheidové, v Cechách obvykle jen Salmové) jsou nemeckým šlechtickým rodem, puvodem ze stredního Porýní, poprvé doloženým koncem 12. století. Snatkem získali titul a cást majetku ríšských hrabat ze Salmu.

Leopold Antonín Vilém starohrabe Salm-Reifferscheidt-Hainspach (21. cervna 1699, Lipová – 16. ledna 1769, Lipová) byl majitel severoceského panství Lipová, zakladatel samostatné rodové vetve Salm-Reifferscheidt-Hainspach. Od mládí se venoval vojenské kariére, první úspechy zaznamenal v bitvách u Petrovaradína (1716) a u Belehradu (1717). V císarské armáde dosáhl hodnosti polního podmaršálka. Na rozdíl od svých rodicu sídlil prímo v Lipové, odkud podporoval hospodárský rozvoj panství a také jeho umelecký život. Financoval mnoho staveb, z nichž k nejvýznamnejším patrí zámek Lipová, kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vilémove a kostel svatého Mikuláše v Mikulášovicích. Byl trikrát ženatý, dedice Jana Františka Václava (1747–1802) privedl na svet se svou tretí manželkou Marií Karolínou Ditrichštejnovou (1722–1790).

Auerspergové, nekdy také Aueršperkové je jméno rakouského hrabecího a knížecího rodu. První historická zmínka o rodu Auerspergu pochází z roku 1220. Podle rodinné historie odvozuje rod svuj název od zámku Ursperg u Mindelheimu ve Švábsku (Bavorsko), odkud se v 11. století prý odstehoval do Dolního Kranska (nyní na území Slovinska), kde východne od Lublane založil hrad Auersperg.

V 15. století založili bratri Pankrác a Volkard dve hlavní rodové vetve. Ty se postupem casu rozrostly natolik, že na pocátku 19. století existovaly dve linie knížecí a deset dalších linií hrabecích. Hrabata z Auerspegu sídlila a pusobila prevážne v Rakousku a Kransku. Auerspergové patrili k nejvýznamnejším a nejzámožnejším šlechtickým rodinám habsburské monarchie.

Hrabenkou Marie Anna z Auerspergu byla v poradí druhou manželkou Leopolda Antonína Viléma Salm-Reifferscheidt-Hainspach.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Leopold Antonín Vilém Salm-Reifferscheidt-Hainspach & hraběnka Marie Anna z Auerspergu

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
nad jedním z vchodů do zámku Lipova