Znak mesta Sluknov - Sluknov, Czech Republic
Znak mesta Sluknov na budove readnice mesta Sluknov
Location: Ústecký kraj, Czechia

Šluknov (nem. Schluckenau) je nejsevernejší mesto Ceské republiky, ležící približne uprostred Šluknovského výbežku v rozsáhlém údolí v oblasti mírné pahorkatiny s okolními vrchy 400 až 500 metru nad morem. Historické jádro je od roku 1992 mestskou památkovou zónou.

Prvními pány oblasti byly podle dochovaných záznamu páni Berkové z Dubé, kterí meli državy jak na ceské strane hranice tak i na nemecké. Za jejich správy se stává Šluknov správním a hospodárským centrem ceské cásti jejich panství. Na žádost Hynka Berky byla obec v roce 1359 oficiálne povýšena na mesto.

Mesto se nacházelo v oblasti s prevahou nemecky mluvícího obyvatelstva, které se v roce 1938 postavilo na odpor ceskoslovenským úradum. Nemectí povstalci prevzali nad oblastí vojenskou kontrolu a 1. ríjna byl výbežek obsazen nemeckou armádou. Vyvrcholením obsazení byla 4. ríjna návšteva mesta Šluknov Adolfem Hitlerem. Po válce zapocal odsun nemeckého obyvatelstva a mesto nebylo nikdy plne dosídleno.

Nynejší znak byl udelen ministerským predsedou tehdejší Rakousko-Uherské vlády dr. Ernestem von Koerberem 2. cervna 1900.

V modrém štíte je stríbrná kvádrová hradební zed s cimburím o sedmi stínkách, s cernou otevrenou branou, nad níž je zlatý gotický štítek se dvema zkríženými brezovými ostrvemi o šesti sucích. Z hradby vystupují dve stríbrné ctyrhranné veže, každá s oknem a cimburím. Štít je obklopen ozdobnou bronzovou obrubou a na jejím horním okraji spocívá stríbrná zdená korunka s peti stínkami.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: mesto Sluknov