Outdoor Stations of the Cross - Sluknov, Czech Republic
Outdoor Stations of the Cross on the top of Krojzberg Hill
Location: Ústecký kraj, Czechia

Outdoor Stations of the Cross leads on the top of Krojzberg Hill.
The way was built by A. Drößel in 1756.

=========================================================

V meste Šluknove, v jeho jižní cásti, na Krížovém vrchu, místními nazývanému „Krojzberg“ vystupuje na povrch skalní útvar vzniklý sloupcovou odlucností pomalu chladnoucí cedicové lávy. Podobných útvaru je v severních Cechách nekolik. Nejznámejší je panská skála u Kamenického Šenova.

Útvary vznikali výlevnou cinností bývalých sopek. Vytékající láva pomalu chladla. Pri chladnutí se hmota smrštovala a praskala podle své krystalické struktury. Rychlé chladnutí hmoty vytvárelo sloupce malé, pomalé chladnutí naopak vetší. Výsledkem bývali nejcasteji peti a šestiboké hranoly pripomínající píštaly varhan.
Materials: combined - bricks/stone