Erb Berku z Dube - Zakupy, Czech Republic
Erb Berku z Dube nad vstupním portálem zámku v Zákupech
Location: Liberecký kraj, Czechia

Berkové z Dubé jsou starý ceský šlechtický rod, který se vyclenil z rodu pánu z Dubé a jsou tak jednou z linií Ronovcu. Ve své dobe patrili k nejbohatším rodum. Drželi majetky zejména v severních a východních Cechách, ale i na Morave a v Kladsku. Hlavním domíniem bylo Ceskolipsko. V roce 1637 byl rod povýšen na ríšská hrabata. Rod prišel o moc v 18. století.

Nejstarší Ronovci svuj puvod odvozují od Smila z Tuháne z konce 12. století. Jeho synové Jindrich a Castolov jsou uvádeni v první puli 13. století jako bratri z Tuháne a Žitavy. Z hlediska predku rodiny Berku z Dubé je duležitý starší ze synu, Castolov ze Žitavy. Mel tri syny – Jindricha, Castolova a Chvala a také dceru. Pro Berky z Dubé je predkem nejstarší syn Jindrich, uvádený v listinách v letech 1249 až 1290. Zprvu jako Jindrich, Hajman, pak hlavne jako Hynek z Dubé (Hynek je pres latinu prepisován pozdejšími kronikári jako Jindrich).
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Berkové z Dubé