Stary Berstejn - North Bohemia, Czech Republic
Stary Berstejn Castle
Location: Liberecký kraj, Czechia

The castle ruins on basalt cone founded by Jindrich Hlavác z Dubé after 1427.

=========================================================

Hrad nechal postavit Jindrich Hlavác z Dubé krátce po roce 1400 v období delení majetku mezi cleny rozrustajícího se rodu. Roku 1407 Jindrich získal dedictvím po svém bratrovi i Jestrebí a patrila mu obe sídla.

Nekdy v puli 15. století Bernštejn získali páni z Vartenberka[3], konkrétne je uváden Zikmund z Bernštejna, a ješte pozdeji jsou jako majitelé uvádeni rytíri z Šebírova. Od nich se kolem roku 1500 majetek vrátil Berkum, Jirímu Berkovi. V roce 1512 se zachoval záznam, že se Jirí Berka nechal titulovat z Berštejna. Hrad neposkytoval mnoho pohodlí a tak Jirí i se svým synem cesteji zustávali na zámku v Kurích Vodách (dnes Kurívody). V roce 1547 bylo panství rozdeleno mezi Alešovy syny, hrad tehdy získal Adam Berka (psán i Adam Berka z Dubé a Lipé). Práve on se rozhodl si postavit sídlo nové, zámek Berštejn, dnes psaný zámek Nový Berštejn. O starý hrad se už nestaral, ten zpustnul, cást stavebního materiálu si odnosili vesnicané na své domky. Pri delení majetku mezi Adamovými syny zaznamenaném roku 1592 se hrad vubec neuvádí.

Kopec s hradem se nachází severne od Dubé, jeho nadmorská výška ciní 480 m n. m., zrícenina se nalézá ve výši 140 metru nad patou kopce na mapách oznaceného jako Berkovský kopec. Z Dubé vede k hradu žlutá turistická znacka, autem se lze dostat až k úpatí kopce. Prohlídky jsou možné po domluve s nájemcem hradu. Z veže zríceniny je velmi daleký výhled.
Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined