Erb panu z Dube - Novy Berstejn, Czech Republic
Erb panu z Dube (Ronovci) na zámku Novy Berstejn
Location: Liberecký kraj, Czechia

Ronovci, též Hronovci nebo Ronovici byli jedním z nejstarších a nejvýznamnejších ceských šlechtických rodu. Rodina se casem rozrostla do mnoha vetví, napr. pány z Dubé, Berky, Lichtenburky, Krinecké z Ronova ad.

Páni z Dubé byli starý ceský šlechtický rod, patrící k rozrodu Ronovcu, který se usadil v 13. století na Ceskolipsku. Zde získal své rozsáhlé majetky, hrady, mesta, panství i postavení.
Psali se podle dnes již zaniklého hradu v meste Dubá na Ceskolipsku.

Zámek Novy Berstejn založil pocátkem druhé poloviny 16. stol. Adam Berka z Dubé pocházející z jižní vetve ceského rodu Ronovcu. Sídlo pozdeji zdedil Adamuv syn Jirí, který jej roku 1618 prodal svému bratrovi Václavovi. Ten však po porážce ceských stavu roku 1620 musel ze zeme uprchnout.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: pani z Dube