Lobec - North Bohemia, Czech Republic
Lobec Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

At the end of the 17th century, the Baroque chateau was rebuilt in Baroque style. Baroque chateau building of a rectangular ground plan, on the frontage of the bay, with a balcony with a balustrade on the upper floor.

=========================================================

První písemná zmínka o tvrzi v Lobci pochází až z roku 1513, kdy prodal Záviš z Harasova dvur a pustou tvrz Johance z Vísky, manželce Jana Lobecského z Lobce. Není tedy jasné, kdy tvrz vznikla, zanikla ale pravdepodobne za husitských válek. Potomci Johanky a Jana Lobecského drželi Lobec po celé 16. století a po smrti Jindricha Lobecského z Lobce roku 1601 koupila panství Barbora Vartenberková z Lobkovic a pripojila jej k bezdezskému panství.

Spolu s Bezdezem se dostala Lobec za pobelohorských konfiskací v roku 1623 do majetku Albrechta z Valdštejna a po jeho zavraždení prešla do rukou plukovníka Roberta Geraldina. Nový majitel tak v polovine 17. století vystavel približne na míste staré tvrze nový zámek, který se stal jeho sídlem. Na sklonku 17. století za hrabat Vežníku prešel zámek barokními úpravami, jak jej mužeme videt dnes. V polovine 18. století získali Lobec Clary-Aldringerové a od pocátku 19. století se zde vystrídala rada majitelu.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined