Erb doksanských proboštu - Doksany, Czech Republic
Erb doksanských proboštu v areálu klášteru sester premonstrátek v Doksanech
Location: Ústecký kraj, Czechia

Klášter premonstrátek založil Vladislav II. spolecne se svojí manželkou Gertrudou v roce 1144. Budovy postihlo nekolik požáru a válecné nicení za husitu a tricetileté války. Od konce 17. století procházel barokní prestavbou, v roce 1752 byl narízením Josefa II. zrušen.
Nejdríve sloužil jako kasárna, pozdeji se stal majetkem šlechty a od roku 1948 pripadl státu. Teprve v roce 1998 zde byl zásluhou polských sester obnoven rád.
V soucasnosti si po domluve s duchovním správcem farnosti prohlédnete nádherný barokní kostel Narození Panny Marie s románským jádrem a kryptou.

Erb byl udelen doksanským proboštum po ztráte puvodní peceti behem husitských a dalších válek listem Ludvíka Jagellonského v r. 1519, že „smejí užívati k potrebám kláštera peceti, v níž jest obraz Matky Boží v plášti pod císarskou korunou, držící v pravé ruce Detátko a v levé žezlo, na pravé strane, pod korunou totiž, bude první litera jména králova, L (Ludvík), na druhé pak bílý lev (…)“. Mimo to král dává proboštum sekret (menší soukromé „razítko“), na nemž má být vyrytý obraz sv. Materna v infuli, biskupském rouše s berlou, z jedné strany S (Sanctus) a z druhé M (Maternus). Krome techto prvku jsou na dochovaných erbech proboštu ješte vždy tri ruže, které náleží erbu Strahovského kláštera, protože doksanský klášter byl tzv. podvojným klášterem ke klášteru Strahovskému a naprostá vetšina jeho proboštu byla soucasne strahovskými kanovníky. Erb se tremi reholnicemi na prvním snímku pak náleží vlastnímu konventu doksanských premonstrátek; jak je videt, výše popsaný obraz Matky Boží byl presunut nad tento erb. Písmena PD v pravých cástech erbu by mela znamenat „praepositus doxanensis“, písmena DG znamenají patrne probošta Dominika Girntha (1679 - 1689), písmena IM by mohla znamenat odkaz na probošta Josefa Miku (proboštem v letech 1709 - 1733).

nad hlavním bránou, na podstavci marianského sloupu, atd.
Bearer of Coat of Arms: Church / knight orders