Tvrz Tuchoraz/ Tuchoraz Fortress
33U E 488993 N 5543775
CS: Dochovana vez unikatni tvrze, pristupna na pozadani. EN: A unique tower of the fortress.The fortress is accessible in private.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Nejstarší zmínka o vsi Tuchorazi je z r. 1295, kdy je zde uváden jako majitel Lutoš z Tuchoraze a jeho synové Lutoš, Bohuslav, Herard a Rostislav. Lutoš je ve staromestské soudní knize uváden jako svedek jakéhosi sporu ješte v r. 1323. Za vlády Václava IV., od r. 1388, je zde však uváden jako majitel vsi Petr z Klucova, který zde vystavel, na skalce nad potokem Šemberou, nejstarší jádro tuchorazské tvrze. První písemná zmínka o tvrzi ve vsi Tuchorazi je až z r. 1409. Dalším majitelem byl Petr Šesták, o nemž je náhodná zmínka ješte v r. 1436. O 5 let pozdeji získal místní zboží novomestský meštan Daniel Žitavský z Konského trhu v Praze, jenž nechal pod tvrzí na potoce vybudovat rybník. Po jeho smrti (†1462) vlastnila tvrz manželka, ale ta již o rok pozdeji tento majetek vložila do svého dalšího manželství s Mikulášem Svitáckem z Landštejna, v té dobe ve funkci purkrabího na Hluboké. Vzhledem k tomu, že Mikulášovi Svitáckovi zacala slibná kariéra v královských službách, zahájil rozsáhlou a nákladnou prestavbu malé tvrze, která nemohla vyhovet jeho potrebám a postavení. Vzniklo tak honosné šlechtické sídlo s vetším palácem a mohutnou vstupní veží. Na tuto vež dal umístit pametní desku, jejíž text umožnuje presne datovat tehdejší rozsáhlé stavební úpravy a majitele: " Léta božieho MCCCCLXXVII tato veže délána jest skrze náklad urozeného pána, pana Mikuláše z Landštejna, nejvyššieho písare desk královstvie ceského a delal jest mistr Kveton. Amen." Po smrti Mikuláše Svitácka z Landštejna a z Tuchoraze († 1485) zdedil tvrz a sní spojený majetek, jeho syn Jan Svitácek, který k ní v r. 1505 prikoupil ješte tvrz v Chrástu. Když zemrel (†1509), pripadl veškerý jeho majetek manželce Anne z Kopidlna a po dovršení plnoletosti jejímu synovi Adamovi Svitáckovi z Landštejna a Tuchoraze (1523). Ten mel casté spory se sousedním mestem Ceským Brodem. Zemrel v r. 1537 a porucníkem jeho nezletilých dcer se stal jejich strýc Vilém Sviták. Od r. 1543 vlastnila Tuchoraz nejstarší z Janových dcer Eliška a snatkem s Borivojem, purkrabím na Doníne, tento majetek vložila do manželství. Za to, že se Borivoj úcastnil stavovského povstání byl odsouzen k pokute a domácímu vezení, které si mimo jiné odpykával také na Tuchorazi (1551). Když o 20 let pozdeji zemrel, zdedily jeho majetek dcery, který v r. 1579 prodaly Jaroslavu Smirickému ze Smiric a ten Tuchoraz pripojil k cernokosteleckému panství. Od této doby sloužila tuchorazská tvrz pouze jako sídlo správních úredníku. V r.1639 tvrz oblehlo švédské vojsko a po neúspešném dobývání "pouze" vypálilo prilehlou ves. Po té objekt tvrze postupne chátral a z narízení správy cernokosteleckého panství v r. 1770 byl, vyjma vstupní veže, rozebrán na stavební materiál, kterým byly zpevneny okolní jezy a hráze. Další zpráva je z r. 1837, kdy na Tuchoraz prijeli v kocáre dva muži, najali si zedníka a spolu s místním šafárem vystoupili do podkroví veže, kde pod trámy vylámali otvor a z neho vyzvedli velkou truhlu. S touto truhlou ihned nasedli do kocáru a odjeli. Pres veškeré úrední pátrání se nepodarilo tyto muže, kterí údajne odvezli cást starého rodového pokladu Smirických, ani zadržet a ani zjistit o koho vlastne šlo. Pri pozemkové reforme v r. 1923 byl celý areál tuchorazské tvrze sveren do péce zdejšího statku, po válce, za komunistu, místnímu JZD.

Z tvrze se zachovala vstupní vežovitá brána, zbytky starého paláce, cásti obvodového zdiva s kvádrovým nárožím a ctverhranné bašty . V prízemí krížová klenba v jejímž svorníku je landštejnská ruže. Ve velké jáme vedle vstupu byl umísten mohutný mechanismus padacího mostu. V prvním patre je místnost s klenutým stropen a hladkou omítkou. V druhém patre navštívíte reprezentativní místnost s hvezdicovou klenbou. Ve zdi jsou zapuštené zdobné, jemne rýhované sloupy. Okolo všech oken jsou kamenné sedýlie. Zachoval se i plne funkcní prevét, cili výsernice. Do pater se vchází tocitým šnekovým kamenným schodištem. V tesné blízkosti veže je vstup do chodby. Pod tvrzí se nalézá funkcní stredoveká nádrž na vodu. V okolí se nachází zbytky snad stredovekého špejcharu. Vež je velmi pekne zachovalá.

Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined