Erb rodu Kinskych - Hospozin, Czech Republic
Erb rodu Kinskych nad branou zámku Hospozin
Location: Středočeský kraj, Czechia

Rod Kinských (nem. Kinsky von Wchinitz und Tettau – Kinští z Vchynic a Tetova) je staroceský rytírský a pozdeji panský šlechtický rod pocházející z pocátku 13. století. V 18. století patrili k prední ceské aristokracii.

Jméno Kinský se vyvinulo ze stredovekého nemeckého prepisu puvodního jména Wchynsky, tj. Vchynský ze Vchynic a z Tetova, prídomku odvozeného od jména vesnice a tvrze nedaleko Lovosic na Litomericku. Toto jméno se pozdeji zacalo psát Chynský a v období tricetileté války se zacalo užívat transkripce ve tvaru Kinský nebo Kinski.

Erb této rodiny obsahuje tri stríbrné vlcí zuby na cerveném štíte, jdoucí zprava doleva (heraldicky ovšem zleva doprava). Puvodne byl tento štít rozdelen temito zuby na poloviny. Existují i vyobrazení, kde se jedná o tri žluté vlcí zuby na cerném pozadí.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: rod Kinských