Tvrz Kralovice / Kralovice Fortress
33U E 474029 N 5543031
CZ: Dochovana vez unikatni tvrze, nepristupna. EN: A unique tower of the fortress.The fortress is inaccessible.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Tvrz z lomeného kamene je vysoká približne 20 m. Vrcholne stredoveká stavba vznikla možná už ve 13. stol., první nezpochybnitelné datum je ale až rok 1388. V severní fasáde na úrovni prvního patra najdete okenní ostení, které pamatuje práve konec 14. století. V tomto století byla tvrz obehnána hradbami. Když si ji Pechancové z Královic zvolili v 16. století za rodinné sídlo, rozhodli se jí vtisknout tehdejší moderní renesancní ráz. Na jižní strane nechali také zvecnit letopocet prestavby – 1562. Pri této prestavbe dostala tvrz nové klenby, sgrafitovou fasádu a vysazené tretí patro, které snad nahradilo obdobnou konstrukci starší. Na jižní strane byly pristaveny tri prevéty (predchudce toalet) nad sebou a k severnímu prucelí bylo dobudováno vnejší schodište. Poslední patro, které je predsunuto na kamenných krakorcích, zakoncuje valbová strecha. Podle historika A. Sedlácka bylo možno ješte na pocátku 20. století rozeznat interiérovou výzdobu ze 16. století. První patro zdobily malované stropy – jednalo se o kresby rytíre, páva, Neptuna a kvetin. Z tohoto patra se také vycházelo na pavlac. V prvním a druhém patre byly u oken zabudované kamenné lavice. Poté, co Královice v roce 1623 zakoupil Karel kníže z Liechtensteinu, ztratila tvrz svou rezidencní funkci. Postupem doby byla zaclenována do areálu hospodárského dvora a využívala se jako knížecí sýpka. Stavba tímto zacházením pochopitelne trpela, ale do kritického stavu se dostala až po roce 1945. V 80. letech 20. stol. se sice tvrz pokoušel opravit její tehdejší uživatel (Výzkumný ústav živocišné výroby), presto tvrz zustává do dnešních dnu takrka v dezolátním stavu. Tvrz obklopuje velký v jádru renesancní hospodárský dvur. Objekt není verejnosti prístupný.

Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined