Vrbicany - North Bohemia, Czech Republic
Vrbicany Chateau
Location: Ústecký kraj, Czechia

Late Baroque mansion built in the years 1786-1789 by František Kressel von Gwaltenberg.

=========================================================

Pozdne barokní zámek Vrbicany byl postaven v letech 1786–1789 Františkem Kresselem z Kvaltenberka, pravdepodobne na míste puvodní stredoveké tvrze.

František Karel Kressel z Kvaltenberka byl významným predstavitelem rodu a roku 1760 byl povýšený do panského stavu. Stal se prvním reditelem právnické fakulty na pražské universite a od roku 1782 stál v cele dvorské komise, která pripravovala josefínské církevní reformy. Mimo úredních aktivit byl i aktivním a vyhlášeným clenem zednárských lóží v Praze i Vídni.

Od poloviny 19. století patril zámek rodine Herbersteinu. V drívejších záznamech se tvrdí, že za hrabete Jana Josefa byl objekt rozšíren o dve prízemní krídla a pristaven hospodárský dvur, ovšem stavebne-historický pruzkum z roku 2012 ukazuje, že zámek byl v dnešní podobe postaven najednou v celém svém rozsahu a nevyužil žádné starší stavební konstrukce. Hrabe také nechal na podnet svého bývalého vychovatele, profesora Matejícka, zrídit v roce 1892 ve Vrbicanech ceskou školu.

V roce 1944 se na zámku zastrelil nucený správce baron von Hartrot po nezdareném atentátu na Hitlera.

Jedná se o jednopatrovou budovu, jejíž strední cást je predsunutá a dvoupatrová. Zámek se nachází nedaleko Lovosic.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined