No. 484, Zamek Milesov, CZ
Milesov Chateau
Location: Ústecký kraj, Czechia

EN
Three-wing chateau according to the design of Antonia della Porta. Stucco decoration has been preserved in the interiors. A garden pavilion from 1720 stands in the park.

CZ
Na skalnatém ostrohu nad obcí Milešovem stával gotický hrad, písemne zminovaný roku 1390. Prvním doloženým majitelem byl Petrman z Milešova, príslušník rodu Kaplíru ze Sulevic. Bud on nebo jeho nástupce upadl do dluhu a proto byl Milešov dán r. 1396 do zástavy Janu Hlavovi z Hoholic, který je nekdy uváden jako Janek z Milešova.

Barokní úpravy zámku zapocaly již za Karla Kaplíre, v letech 1659 - 1661 nechal vedle zbytku puvodního (renesancne a barokne upraveného) hradu postavit nový barokní zámek, který Zdenek Kaplír dále zveleboval. Stavba je dílem italského architekta a stavitele Antonia della Porty. Jedná se o dvoupatrovou ctyrkrídlou budovu s arkádovým nádvorím a se vstupním predloženým dvouramenným schodištem.

Kašpar Zdenek nemel deti a požádal proto císare o svolení povolat patrne ze Saska svého príbuzného Zikmunda Arnošta Kaplíre a ucinil ho svým dedicem, aby jméno rodu zustalo zachováno. Kašpar Zdenek zemrel r. 1686 ve Vídni a byl pohrben v milešovském kostele. Ustanovený dedic zemrel jako poslední Kaplír ze Sulevic rovnež bezdetný r. 1701. Generálním dedicem se stal Jan Leopold Hrzán z Harasova, který po preslici pocházel z kaplírovského rodu.

Posledním držitelem panství z hrzánovského rodu byl na pocátku 40. let 19. století hrabe František, jehož smrtí se v roce 1842 vymreli Hrzánové po meci. Po neshodách mezi dedici získal panství ve verejné dražbe Leopold Lažanský, jehož synové zámek prodali hrabeti Adolfu Bennovi Ledeburovi-Wichelnovi. Ledeburové vlastnili zámek až do r. 1945, kdy jim byl vyvlastnen na základe Benešových dekretu. Eugen Ledebur Wicheln byl v letech 1920 až 1929 senátorem Národního shromáždení první republiky a ackoli byl kritický k ceské národnostní politice, zastával státoprávní stanovisko a po událostech Mnichova z politiky odešel. V kvetnu 1945 byl internován v Terezíne, kde v listopadu zemrel.

Po roce 1945 sloužil zámek jako školský a rekreacní objekt, posléze jako LDN. Od roku 2001 je zámek využíván jako Domov duchodcu a je verejnosti neprístupný.

Rating: