Immaculata, Saint Roch and Saint Sebastian - Mseno, Czech Republic
A statue of Virgin Mary Immaculata with accompanying sculptures of Saint Roch and Saint Sebastian
Location: Středočeský kraj, Czechia

The Baroque sculpture of the Virgin Mary Immaculata with accompanying sculptures of Saint Roch and Saint Sebastian stand in the square of Mseno town.

=========================================================

Barokní sousoší Panny Marie Immakulaty s doprovodnými sochami sv. Šebestiána a Rocha stojí na námestí a je usazeno na podstavci z bloku pískovce a cihel. Prestože nejde o sloup, v literature zabývající se mariánskými sloupy je nekdy uváden. Do prední a zadní strany podstavce jsou vsazeny kamenné kartuše. V prední kartuši je umísten znak mesta Mšena, v zadní kartuši byl znak osekán a nahrazen vsazenou pískovcovou deskou s nápisem dnes již necitelným. Jednalo se patrne o zápis nového osazení, o cemž svedcí napr. to, že sochy spolu netvorí kompozicní celek a nejsou vytesány z jednoho druhu pískovce.

Všechny tri sochy jsou v životní velikosti. P. Marie stojí na zemekouli se srpkem mesíce s pravou nohou na hlave hada, který zemekouli obtácí. Zemekoule je ve spodní cásti obklopena hlavami andílku s krídly. Immakulata má pozlacenou kovovou svato­ zár s hvezdami. Sv. Šebestián je uvázán pravou rukou u kmene stromu. S urcitostí mel puvodne v tele zasazeny kovové šípy, po nichž zbyly otvory. Sv. Roch je v poustevnickém plášti, u pasu má mešec. Levou rukou ukazuje na morovou skvrnu na pravé noze, u které mu leží pes. V pravé ruce mel kovovou hul, o cemž svedcí postavení ruky a otvor vedle nohy. Vlivem casu a necitlivého restaurátorského zásahu v 70. letech 20. století sousoší znacne utrpelo. Proto prošlo v r. 2004 rozsáhlou rekonstrukcí finan­covanou státem a pod dohledem Ústavu památkové péce v Praze.
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: in the square of Mseno town