Zlenice - Central Bohemia, Czech Republic
The ruins of Zlenice Castle
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN
The ruin of a medieval castle built probably in the first half of the 14th century. A century later it was conquered by the king’s troops, plundered and left to decay. Today there is the torso of a tower – donjon, lower structures and walls.

CZ
Hrad Zlenice stával na nevysoké ostrožne vymezené rekou Sázavou a Mnichovickým potokem jižne od Senohrab. Polohu hradu nelze oznacit za príliš výhodnou a ani jeho opevnení nebylo nikterak progresivní. Cesta ke hradu vede po klesající strane ostrohu od jihu. Za úzkým, protáhlým valovým opevnením je príkop, za nímž se vežovitou branou vstupovalo do prvního predhradí hospodárského charakteru. Za ním byl stoupající hreben pretat šíjovým príkopem; ten znesnadnoval prístup k další vežovité bráne, kterou se procházelo do druhého predhradí. Do jeho hradeb byla na jižní strane vetknuta menší okrouhlá, snad studnicní vež. Na jihovýchode bylo opevnení patrne zesíleno parkánem, který znesnadnoval proniknutí neprítele do príkopu a chránil i jihovýchodní stranu hradního jádra. Petiúhelníkové jádro predstavuje sevrenou blokovou dispozici s mohutným ctyrpodlažním donjonem se zaobleným nárožím v cele. Brána do jádra se nacházela mezi veží a západním krídlem palácové zástavby, která obklopovala malé nádvorí ze všech stran. Nádvorí bylo velmi pravdepodobne ješte rozdeleno prícnou hradbou na dve cásti. Pozustatky zaklenuté místnosti ve veži signalizují možné místo hradní kaple.
Accessibility: Partial access

Condition: Completely ruined