No. 2359, Radnicni vez Boskovice, CZ
Boskovice Town Hall
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN
he city hall with tower is an important dominant of the town Boskovice. It is located in the upper part of Masaryk Square. Currently in the building houses the Municipal office Boskovice, Town information centre and IC Boskovicka and the gallery of Otacar Coubine. The total height of the tower is 41.5 meters, width of tower is 6.2 meters and the number of steps is 106. During the last and the beginning of this century the building and the town hall tower underwent a many modifications and repairs. The last renovation of the tower took place in 2010 as a part of The program regeneration of cultural monuments. The ceremonial opening of the gallery of hall tower took place in 2010. Town Hall Tower is accessible with a guide.

CZ
Budova mestské radnice s veží je situovaná v prucelí horního (východního) konce Masarykova námestí, je výraznou dominantou mesta Boskovic.
V soucasné dobe v budove radnice sídlí Mestský úrad Boskovice, Mestské informacní stredisko Boskovice, a IC Boskovicko a galerie Otakara Kubína.

Zprístupnena byla roce v 2010. Vysoká je 41,5 m a nachází se tam 106 schodu.

Hlavní ozdobou boskovické radnice je ctyrhranná vež, vysoká 41,5 m, ve spodní cásti seríznutím rohu osmihranná, takže se zdá dole užší než nahore. V míste prechodu na ctyrbokou galerii byly do zdiva v hranách zasazeny alegorické hlavy chrlicu.

Vež je prolomena tremi malými pravoúhlými okénky. Svislé konstrukce tvorí zdi ruzné tlouštky 45 - 120 cm, nosnou stropní konstrukci nad 1. podlažím vytvárejí zdené klenby krížové hrebínkové opírající se o prícné klenební pasy.

Na pravé strane prucelí radnice ve výšce asi 12 m je zachován požární zvonek z roku 1593 s retezovým tahadlem, který sloužil k ohlašování požáru. Nekteré písemné zdroje uvádejí jeho další funkci. Zvonkem, tzv. pírglokem, oznamoval obecní sluha konec šenkování v meštanských domech.
Pod ochozem jsou umísteny na všech stranách veže kulaté ciferníky vežních hodin. Kdy byly na radnicní veži umísteny hodiny, není známo. Nejstarší dosud známá písemná zpráva o hodinách pochází z roku 1714 v kronikách Pardubského a Kucerove. Na kreslené mape Boskovic z roku 1728 je videt, že na radnicní veži byl tehdy ciferník pouze na strane do námestí.

Vež je zakoncena hlídkovým ochozem se stríškou, z nehož kdysi hlásný vytruboval hodiny, ve dne polnicí, v noci píštalou. V noci zde konala službu požární stráž. S ochozu je nádherný pohled na mesto a jeho okolí. Zábradlí tvorí zdená balustráda s radou kuželek na celní strane. Nároží veže pod balustrádou a hranolovité nástavce jsou armována mohutnými kamennými bosami.

Vež je zakoncena polygonálním nástavcem (tamburem), zastrešeným oplechovanou cibulovitou bání s lucernou, nad níž je menší cibulka. Nad vežní makovicí jevetrná korouhvicka s pozlaceným mestským znakem.
Opening Times:
květen - září: 10 - 16 hodin mimo sezónu pouze na objednávku Začátek prohlídky je každou půlhodinu. Poslední prohlídka začíná 30 min před koncem otevírací doby. Z bezpečnostních důvodů je hromadný výstup povolen pouze skupinám do 10 osob včetně průvodce. Děti do 15 let mohou na věž pouze v doprovodu dospělé osoby. Vstupné se platí předem v kanceláři MIS Boskovice.

Rating: