Church of the Visitation - Lomnice, Czech Republic
Church of the Visitation - Lomnice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The church, built in 1669-1683, is a work of high value by the prominent early Baroque architect Giovanni Pietro Tencalla. The massive single-aisle structure with two towers incorporated into the west façade and spacious presbytery terminated with a semicircular apse on the east side, document the development of Moravian Baroque architecture.

=========================================================

Kostel Navštívení Panny Marie v Lomnici byl postaven v letech 1669-82 pod vedením G.P. Tencalla a J.K. Erna.

Jednolodní stavba orientovaná ve smeru severozápad-jihovýchod je zakoncena pulkruhovým presbyteriem. Ze vstupní jihozápadní strany diagonálne vystupují dve hranolové veže rozdelené rímsami do trí úrovní jejichž nároží zvýraznují pilastry s hlavicemi – v prízemí toskánskými, výše iónskými a korintskými. V celní zdi veží jsou ve spodních dvou podlažích niky se sochami svetcu, zvonová patra jsou prolomené obdobne tvarovanými okny. Veže svírají prízemní balkónový portikus nad nímž je vysoké okno a štít s volutovými krídly.

Knežište je zaklenuto dvema poli valené klenbou s výsecemi a konchou, stejne tak i lod. Její steny jsou cleneny melkými oltárními výklenky, mezi nimi jsou pilastry nesoucí prubežné rímsy. Vstupní cást zabírá kruchta podklenutá valene s výsecemi, vícekrát upravované varhany postavili v letech 1789-99 David Výmola a jeho tovaryš Václav Merthal. Novobarokní oltáre pocházejí z let 1844-47, volne stojící hlavní oltár je pripisován Benediktu Edele. K výzdobe kostela patrí mimo jiné i sochy sv. Dismase (1704), sedící Madony s dítetem (1939), obrazy sv. Aloise, sv. Jana Nepomuckého a samozrejme obraz Navštívení P. Marie na hlavním oltári. Vyrezávané lavice nesou erb donárotu – hrabecí rodiny Serenyi.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship