Lookout Tower - Kolin, Czech Republic
Lookout Tower - Kolin

A former water tower, look-out tower now.

Characteristics of the tower:
- Height of tower: 45 m
- Height observation gallery: 36 m
- Number of steps: 10 (to the tower) + 20 (concrete stairs to the first floor) + 122 (on the first observation terrace at 22.5m height) + 74 (22 concrete and 52 metal for the second look-out terrace)
- Altitude: 240 m.a.s.l.

=========================================================

Kolínská vodárenská vež patrí k dominantám mesta. Byla postavena v roce 1930 pri rekonstrukci a rozšírení mestského vodovodu. Soucástí projektu bylo krome celkové rekonstrukce stávajícího vodovodu také založení nových studní západne od mesta (za továrnou Lucebních závodu), vybudování precerpávací stanice a práve výstavba nového vežového vodojemu v lokalite zvané Na Cekanu. Projekt vodárenské veže pripravil významný ceský hydrotechnik Ing. Dr. Jan Vladimír Hráský. Stavba veže byla zahájena v cervenci 1928. Realizace stavby byla sverena firme Ing. Dr. Františka Uhra z Pecek, který stavbu rídil spolu s Ing. Puckem. Projekt byl však následne upraven podle plánu architekta Františka Jandy (doporucil upustit od kulového tvaru a navrhl vlastní podobu objektu zahrnující rovnež vyhlídkový ochoz podeprený betonovými sloupy a prístupové schodište ukoncené pod ochozem menší kašnou). Zprovoznení vodárenské veže probehlo v srpnu 1930.

V roce 1977 byl provoz vodárenské veže zastaven, technologická cást demontována. Následne, v roce 1990, byl objekt Stredoceskými vodovody a kanalizacemi za nekolik desítek tisíc korun odprodán soukromé osobe, ta ji posléze prodala dalšímu zájemci. Objekt se stal predmetem realitních spekulací, mezitím však chátral, do jeho interiéru zatékalo a stal se snadným tercem pro vandaly a jeho okolí pro bezdomovce. V roce 2005 jej koupilo mesto Kolín za cca 2,7 mil. Kc a hledalo pro 45 metru vysokou vež využití. V prosinci 2010 byla stavba prohlášena za technickou památku zapsanou v Ústredním seznamu kulturních památek Ceské republiky. Drobné úpravy, kterými vež prošla v roce 2012, mely charakter pouze záchranných prací, pri nichž byla zpevnena železobetonová konstrukce. Opravy si vyžádaly cca 1,5 mil. Kc (tretina byla uhrazena ze státní dotace, ostatní prostredky zajistil mestský rozpocet).

Nové dejiny kolínské vodárenské veže se zacínají psát v roce 2014, kdy mesto Kolín zverejnilo zámer nevyužívanou stavbu prebudovat na turistickou rozhlednu s vodárenskou expozicí (podle jiných variant se predpokládalo vytvorení kulturního centra s knihovnou nebo restaurace). Projekt na úpravu veže a jejího okolí za cca 10 mil. Kc byl z 80-ti procent podporen dotací z ROP Strední Cechy. Dokumentace stavebních oprav byla pripravena Ing. Martinem Škorpíkem. Stavební práce provedla kolínská spolecnost Building Agency s.r.o. Vež byla vybavena nižším bezbariérovým ochozem s projekcí a ve vodní nádrži videoprojekci na téma voda. Vnitrní expozice informuje o historii budovy a technické infrastrukture a upozornuje na turistické cíle v okolí.

Slavnostne se opravená vež otevrela ve stredu 9. zárí 2015. O její provoz se stará Mestské informacní centrum.
Height of Look-Out Tower in feet: 147.00

Difficulty: