RM: 33328 - Vuurtoren - Schiermonnikoog
32U E 310686 N 5930219
De rode vuurtoren op Schiermonnikoog is te vinden aan het Vuurtorenpad 28 / The red lighthous at Schiermonnikoog is located at Vuurtorenpad 28.
Location: Friesland, Netherlands

[NL] De vuurtoren (1853) wordt gewoonlijk Noorder toren genoemd. Er is ook een Zuider toren, die ook dienst deed als vuurtoren. De twee torens samen maakte het makkelijk om je positie te bepalen op zee. Sinds 1910 heeft de toren een ronddraaiend licht en is één toren genoeg. De toren is sinds 1998 rood geverfd.
De toren is 24 x 7 bemand en is een onderdeel van de kustbewaking: het heeft radar en coördineert reddingsoperaties. Meer informatie op schierweb. De toren is ook een Rijksmonument 33328.

Boven de toegansdeur is een opschrift:
Tijdens de Regering van WILLEM III Koning der Nederlanden prins van Oranje Nassau enz enz enz is deze lichttoren gebouwd en voor een stilstaandlicht ingerigt onder het bestuur van den schout-by-nacht I. Enslie minister van Marine MDCCCLIII

Informatie rijksmonument:
De toren is een ronde, conische, bakstenen vuurtoren op hardstenen plint, naar ontwerp van H.G.Jansen met medewerking van D. van Gessel en N.J.Leijer. De toren is 29.10 m. hoog, is gedemonteerd en niet beschilderd en heeft 8 etages. Het bovenste deel heeft een bekleding met giet- of plaatijzer, waarin een reeks vensters. Boven de hardstenen dekplaat annex omloop een ijzeren lichthuis met koperen koepel. Een met hardsteen omlijste toegangsdeur met halfrond bovenlicht. Boven de deur een gedenkplaat. In de toren enige ronde vensters. Hardstenen tegelvloeren, gedragen door welijzeren vloerbalken. Gietijzeren trappen.

[EN] The lighthouse (1853) is called North tower. The south tower is there as well. The two light towers made is possible to identify the island Schiermonnikoog and find your passage to the Wadde Sea. The tower got a rotating light in 1910, so one tower was enough. The tower is painted in red in 1998.
The tower is part of the dutch coast guard system and is staffed 24x7. It as radar system and coordinates rescue operations. More information at schierweb (in Dutch). The tower is a national monument 33328.

Above the entrence is an inscription:
During the Reign of WILLEM III King of the Netherlands prince of Oranje Nassau etc etc etc is this lighthouse build and for a fixed light equiped during the governance of Rear Admiral I. Enslie minister of Marine

Information of National Monument:
The tower is a round, conical, bricks lighthouse on hard stone plinth, to H.G.Jansen of design with the help of D. van Gessel and N.J.Leijer. The tower is 29.10 m. High, is dismantled and not painted and has 8 floors. The upper part has a coating or cast iron plate, where a series of windows. Above the hard stone cover plate-cum-pass an iron light house with copper dome. A stone-framed door with semicircular fanlight. Above the door a plaque. The only round tower windows. Natural stone tile floors, supported by welijzeren joists. Cast-iron staircases.
Monument Number: 33328

Address of this Rijksmonument: