Hradisko-Újezd - Újezd u Ždánic, Czech Republic
CS: hrádek zvaný Hradisko ci Újezd // EN: Castle called Hradisko or Újezd
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Hrádek zvaný Hradisko ci Újezd, leží na okraji velkého plochého ostrohu, táhnoucího se z masivu vrcholu Hradisko, nad údolím Trkmanky, neboli Bažantnice (místními též zvané Bezednice), asi 3 km severozápadne od Ždánic, v oblasti Ždánického lesa. Ten je studnicí památek jak stredovekých, tak pravekých. Nedaleko se nachází známá lokalita Konuvky s archeologicky prozkoumanou vesnicí, tvrzí a kostelem nebo hrádek Kepkov ci Kvášov.

Pri mé návšteve tento hrádek neustále zahalovala mlha, jako by symbolicky chtela vyjádrit tajemnost toho sídla, jehož historie i podoba je stále neznámá. Dokonce se uvažuje o tom, že nebylo zcela dokonceno (J. Unger 1992). V každém prípade na mne tak nepusobilo. V techto úvahách se vychází z toho, že z hrádku zatím nejsou známé žádné nálezy a v pramenech se nezminuje, respektive nejsou zatím známy písemné zmínky, které by se daly se sídlem ztotožnit.

Není mi zatím také známo, kde stála ves Lhota, která tvorila (ci tvorit mela) zázemí hradu. Nejsem odborník na zaniklé vesnice, ani není v mých silách projít množství historických materiálu a pokud je její místo nekomu historii znalejšímu známé, laskave mi následující úvahy promine. Já vycházím v tomto smeru z textu J. Ungera z roku 1992 a M. Placka o deset let pozdeji, že ves stávala v údolí Bezednice pod sídlem. Potok ci rícka Bezednice, neboli Bažantnice a na mapách správne Trkmanka, se však takto nazývá až od soutoku s bezejmenným potokem, který pritéká z bocního údolí od severu, necelý 1 km od hrádku smerem ke Ždánicím. Pred tím se potok nazývá Jelení a pod sídlem tak práve tece on. Proto se lze domnívat, že oba autori spíše zamenili jména potoku a Lhota tak ležela v údolí kolem Jeleního potoka. Príhodných míst, kde mohla stát zaniklá ves Lhota je však v blízkém okolí víc a jedno z nich mohlo být i na soutoku výše jmenovaného Jeleního potoka a bezejmenného potoka, který pritéká od severu (od tohoto soutoku se dál potok nazývá Trkmanka – jak bylo receno) nebo blízko jejich soutoku, výše po toku Jeleního potoka. Od tohoto soutoku totiž stoupá cesta po stoupajícím výbežku hrebene až k hrádku, který je odtud asi 700 m daleko. Muže to být klidne i cesta, která kopíruje cestu puvodní. A práve asi po 100 m této cesty je vedle ní podélný, zretelne upravený terénní schod ve svahu, se zaobleným ukoncením o velikosti asi 15 x 10 m. Dnes je sice znacne zarostlý, ale dobre zretelný. Pokud tento zásah do terénu není nejakého novodobejšího charakteru, treba práve tady stál tesne nad vsí kostelík. Podobne jako na blízkých zaniklých Konuvkách, kde byl kostelík nad vsí již archeologicky prozkoumán.

Historie hrádku je zatím znacne nejistá a neznámá. Ves Lhota se zminuje od roku 1391, kdy už patrila ke Ždánicím. Od roku 1490 byla již pustá. Mezitím se ves zminuje v roce 1466, její zánik je tedy treba hledat nekde v rozmezí pozdejších 24 let. Vznik hrádku je tak možné predpokládat ješte pred rokem 1391, kdy ješte pred pripojením ke Ždánicím byla jeho stavba logická. Pokud bychom se ztotožnili s názorem, že sídlo nebylo dokonceno, mohlo to být treba nekdy tesne pred tímto rokem a pripojením hrádek ztratil význam a byl treba ješte pred dokoncením opušten.

Reliéf hrádku je velmi dobre dochovaný. Mel dvoudílnou podobu, skládající se z predhradí a samotného jádra, umístenými podélne za sebou, orientace sever-jih. Celkove tak hrádek dosahoval úctyhodné 100 m délky. Jádro melo obdélníkový tvar, zrejme se zaoblenými rohy, o rozmerech asi 20 x 10 m. Na jeho povrchu se nachází jediná výrazná deprese, a to v severozápadním rohu jádra. Vzhledem k terénní situaci a poloze predhradí je to ideální místo vstupu do jádra a s jistou fantazií mužeme tuto depresi považovat za zbytek nejaké vstupní vežicky. Kolem jádra obíhal príkop, široký od asi 8 – 12 m. Nejširší je dnes na nejlépe chránené západní strane. Toto se dá prisuzovat nejspíše erozi, nebot na prírodou chránené západní strane by širší príkop než na východní, více ohrožené, nemel význam. Možné je však také to, že zde na západe byla po svahu jádra vedena prístupová cesta a protože ta se dávno sesula po svahu, je zde dnes príkop širší. Stejne tak mohlo dojít za stovky let k erozi jádra na této strane a jeho zmenšení. Vne príkopu bežel val. Ten je nejlépe zachovalý na jižní polovine jádra, predevším v cele hrádku má ješte asi metrovou výšku. Z porušení zeminy v techto místech je zrejmé, že val mel výrazne kamenitou podobu. Po delších stranách jádra se val cástecne již ztratil a na západe už místo príkopu je cástecne jen terénní stupen. Hloubka príkopu tak kolísá v závislosti na zachování valu. Jádro je však oproti dnu príkopu až 5 m vysoké. Predhradí smerem na sever oddeluje od jádra príkop hluboký asi 3 m. Predhradí má tvar roztaženého písmena V a smerem k severu ke konci klesá a na jihu se plynule napojuje na val obtácející jádro. Není jako jádro hrádku chráneno príkopem. Jeho celková délka je témer 60 m a v pulce se výrazne lomí. Ani na jeho povrchu nejsou žádné známky zástavby.

Hrádek leží v podstate ve stráni, presto však je jeho poloha pro stavbu celkem príhodná. Ze stráne vystupuje v techto místech podélný, schodovitý výbežek, podélne orientovaný s vrstevnicí. Je otázkou, do jaké míry byl pahorek jádra a predhradí, byt jen cástecne dosypán. Urcite však došlo k prohloubení rozsedliny mezí místem hrádku a strání na východe, kde terén asi 20 m od hrany vnejšího valu hrádku stoupá pomerne strme asi 150 m až na vrchol protáhlého ostrohu. Na severní strane pokracuje šikmo jižní svah údolí, na jihu je v podstate ješte nekolik desítek metru rovinatý terén, která následne mírne klesá. Nejlepší ochrana tak byla na západní strane kde se sráz prudce svažuje až do údolí Trkmanky.

EN:
Castle called Hradisko or Újezd, lying on the edge of a large flat promontory extending from the top Hradisko massif, above the valley Trkmanky, or Bažantnice (also called local Bezednice), about 3 km northwest of Ždánice, in Ždánický forest. It is the reservoir of monuments to medieval and prehistoric. Nearby is the famous archaeological site Konuvky explored the village, a fort and a church or castle Kepková or gouache.

During my visit to the castle constantly shrouded mist, as if symbolically to express the mystery of the seat, the history and the appearance is still unknown. Even considering the fact that it was not completely finished (J. Unger 1992). In any case, it does not cause me so. These considerations are based on the fact that the castle is not yet known and no findings in the springs is not mentioned, or are not yet known written records, which could be established to identify.

It's not yet well known, where there was a village Lhota, which formed (or should form) background castle. I'm not an expert on extinct village, not even my best to go through a number of historical materials and where is her place to someone znalejšímu known history, please forgive me the following considerations. I go out in the direction of texts J. Ungera 1992 and M. Placek ten years later, it became a village in the valley below Bezednice seat. Creek or river Bezednice, or Bažantnice and maps correctly Trkmanka, but thus called up from the confluence with the unnamed creek that flows from the side valley from the north, less than 1 km from the castle towards Ždánicím. Prior to that stream called Deer and under the seat so he just flows. Therefore, we can assume that both authors rather mismatched names and the streams Lhota and lay in the valley around the Deer Brook. Convenient locations, which could become extinct village Lhota, however, is in the neighborhood more and one of them could be at the confluence of the above-named Deer Brook and unnamed creek that flows from the north (from this confluence continued stream called Trkmanka - I was told) or near their junction, the amount of flow Deer stream. From this confluence namely rising path after rising promontory ridge to the castle, which is about 700 m away. It may well be the path that follows the original path. And after about 100 m of the path is beside the longitudinal distinctly modified stair terrain slope, with a rounded end sized about 15 x 10 m. Today is badly overgrown, but clearly distinct. If the interference field is not a novodobejšího character, maybe there was just above the village church. Similarly to the nearby extinct Konuvkách where the church of lice were already archaeologically investigated.

The history of the castle is still highly uncertain and unknown. Lhota village is mentioned since 1391, when it belonged to Ždánicím. Since 1490, he has been abandoned. Meanwhile, the village was mentioned in 1466, its demise is therefore necessary to look for somewhere between 24 years later. The emergence of the castle is to be expected before the year 1391, when before connecting to Ždánicím was its logical structure. If we identify with the idea that the seat has not been completed, it could be necessary sometime just before this year, and connections castle lost importance and must be abandoned before completion.

Relief castle is very well preserved. He had a two-part form, consisting of the ward and the core disposed longitudinally behind, the north-south orientation. Overall, the castle reached a respectable 100 m length. The core had a rectangular shape, possibly with rounded corners, measuring about 20 x 10 m. On its surface, there is only one major depression, in the northwest corner of the core. Because of the terrain and the situation ward position it is an ideal point of entry into the nucleus, and with some imagination can this be considered depressed rest some input turrets. Circulated around the core trench width of about 8-12 meters. The widest is today the best-protected west side. This can be attributed to erosion probably because of the nature protected west side of the trench wider than the eastern, more vulnerable, had no meaning. Possible is also the fact that here in the West was led by the slope of the core and the access road because it had long ago collapsed down the slope, there is now a wider moat. Equally could occur for hundreds of years to erode core on this side and its reduction. Ditch ran outside wall. It is the best preserved on the southern half of the core, especially at the head of the castle is still about one meter in height. For violation of the soil in these areas it is clear that the wall had significantly stony look. After the long sides of the core wall has been partially lost and the west ditch instead he is only partially level terrain. The depth of the trench varies depending on preservation wall. The core, however, is opposite the bottom of the trench and 5 m high. Bailey to the north separates from the core of a deep ditch about 3 m. Bailey has stretched shape of a V and towards the north end of the falls and the south seamlessly connects to the wall encircling the core. Not as the core of the castle protected by a moat. Its total length is nearly 60 m and in the middle is much wringing. Even on its surface there are no signs of development.

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Remnant