Flora a fauna prirodni pamatky - Namestska obora, Czech Republic
33U E 585028 N 5451378
CS: Flora a fauna prirodni pamatky Namestska obora // EN:Flora and fauna natural monument Namestska obora
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
ZÁMECKÁ OBORA
Obora Kralice je velmi starý objekt, její založení je ruznými autory uvádeno odlišne. Dancí zver v okolí Námešte musela být již pred husitskými válkami. Mestecko Mohelno, které leží nedaleko obory Kralice má ve znaku danka od roku 1417. Tehdejší majitel, Petr z Mohelna, prívrženec krále Zikmunda, vyžádal, aby mestecku Mohelnu byl udelen nový znak. Král svolil, aby mestecko prijalo znak Petruv se sedícím dankem ve stredním zlatém poli.
Dancí zver na Mohelno a Námeštské panství pravdepodobne dovezl Jan mladší z Mezirící, který od roku 1377 vlastnil Námešt a od roku 1398 také Mohelno. Pobýval velmi casto na válecných výpravách v Lombardii a je možné, že dancí zver byla soucástí jeho válecné koristi.
Je doloženo, že již roku 1437 prodali "velký les okolo hradu Námešcského", což je bezpochyby dnešní obora, spolu s hradem, vsí a dalším majetkem Václav a Jirí ze Strážnice panu Matejovi ze Švamberka. Není však jasné, zda byl les v té dobe již ohrazen. Nejpozdeji mohlo dojít k ohrazení za panování rodu Žerotínu, nejspíše za Jana staršího ze Žerotína, který byl v letech 1561 - 1583 zemským sudím a hejtmanem kraje brnenského, námeštské panství rozšíril a hrad Námešt obnovil. Když prodával v roce 1628 Karel starší ze Žerotína celé zboží Albrechtovi z Valdštejna, v trhové smlouve je uvedeno "hrad a mestecko Námešt... se dvorem poplužným, pivovarem, mlejnem, oborou, dvur Velký pole recený pri obore..." atd. Domníváme se tedy, že obora byla založena nejpozdeji v prubehu 16. století.
Poslední majitelé Námešte byl rod Haugwitzu (1752 - 1945). Tito obhospodarovali oboru již v dnešní velikosti (290 ha). Byla však rozdelena na dve cásti - 240 ha dancí zver, 50 ha zver srncí a bažanti.
V roce 1945 bylo poškozeno ohrazení obory a došlo k úniku zvere do okolí. V obore zustalo pouze 40 - 50 kusu dancí zvere.
Od roku 1945 do ríjna 1992 obhospodarovaly oboru Kralice Státní lesy. Po tranformaci listopad 1992 - brezen 1993 Lesní spolcenost Námešt nad Oslavou a.s. Od 1.4. 1993 spravuje oboru Kralice LCR, s.p., lesní správa Námešt nad Oslavou.

Zámecká obora Zámecká obora Zámecká obora Zámecká obora Lusthaus

Obora leží mezi obcí Kralice, Otradice a Námeští nad Oslavou ve východní cásti okresu Trebíc. V nadmorské výšce 360 - 480 m n.m. Terénne je obora v západní cásti hodne clenitá, s prudšími svahy, zatímco strední cást je rovinatá a východní cást tvorí ploché údolí. V obore pramení 4 potucky, které i vdobe sucha mají vodu. V severozápadním cípu a ve východním cípu jsou na techto potocích zrízeny malé retencní rybnícky, které slouží zveri jako napajedla. Ve východní cásti byl obnoven rybník. V obore prevládají porosty, v nichž byla po celá desetiletí provádena jen nahodilá težba. Celková délka ohrazení obory je 8970 m.
Dominantní stavbou je Lusthaus, stojící uprostred obory. Tento klasicistní zámecek dal postavit v první polovine 19. stol. majitel panství Jindrich Haugwitz.

EN:
CASTLE OBORA
Kralice Game Preserve is a very old building, its foundation is reported differently by different authors. Fallow deer around Námešte had to be before the Hussite wars. Mohelno town, which lies near Kralice has branches in character fallow since 1417. The owner, Peter from Mohelna, an adherent of King Sigismund, claimed that the town Mohelna has been awarded a new character. King agreed that the town adopted the character of Peter is sitting in the middle Danek golden field.
Fallow deer on the estate of Námešt Mohelno and probably imported Jan younger Mezirící, who since 1377 owned square and since 1398 also Mohelno. He stayed very often at war expeditions in Lombardy and it is possible that the fallow deer was part of the spoils of war.
It is documented that in 1437 already sold "a large forest around the castle Námešcského" which is no doubt today's game park, along with the castle, the village and other property from Wenceslas and George Strážnice Mr. Matthias Švamberk. It is unclear whether the forest was at that time already fenced. At the latest protections may occur during the reign of Žerotín, presumably by John Elder of Žerotín, who was in the years 1561 - 1583 provincial Judge and President of the region of Brno, Námešt estate expanded and restored castle Enduring Freedom. When sold in 1628 Charles Elder of Žerotín entire catalog Albrecht von Wallenstein, the market contract stated "castle and the town Enduring Freedom ... the Justice poplužným, a brewery, the mill, preserve, big yard field stated in the field of ..." etc. We therefore believe that the latest game park was founded in the 16th century.
Last owners Námešte the genus Haugwitz (1752-1945). They worked the field for the current size (290 ha). However, it was divided into two parts - 240 ha fallow deer, roe 50 ha and pheasants.
In 1945 it was damaged fencing disciplines and leaked to the game around. The park remained only 40-50 pieces of fallow deer.
From 1945 to October 1992 farmed field Kralice State Forests. After transformation, November 1992 - March 1993 Forest spolcenost Enduring Freedom Inc. 1.4. 1993 manages field Kralice LCR, dp, forest management Enduring Freedom.

Castle Castle deer park deer park deer park Castle Castle obora Lusthaus

Game Park lies between the village Kralice, Otradice and Enduring Freedom in the eastern district of Trebic. At an altitude of 360 to 480 m asl Outreach is a game reserve in the western part of the very rugged, with steeper slopes, while the middle part is flat and the eastern part is a flat valley. The park rises four streams which also have water At a time of drought. And the northwest corner of the eastern end of the streams are set small retention ponds that serve as beasts trough. In the eastern part of the lake was restored. The park is dominated by forests, where it has been for decades conducted a random extraction. The total length of fencing fields is 8970 m.
The dominant building is the Lusthaus, standing in the middle of fields. The neoclassical mansion was built in the early 19th century. estate owner Jindrich Haugwitz.