Malá Strana - "Cikáni" - Prague, Czech Republic
A scene from Czechoslovak movie Cikáni

Genre: Drama
Site address: Na Kampe, Praha-Malá Strana
Scene description: Son of Earl Lomecký departs from the court

=========================================================

Projekce restaurované verze nemého filmu Cikáni (Karel Anton, 1921, 118 min.) s živým hudebním doprovodem Martina Tvrdého aka Bonuse.
Pod jménem Bonus vystupuje tato výrazná osobnost ceské nezávislé hudební scény od roku 2009. Vydal alba Konec civilizace a Námestí Míru (cena ceské hudební kritiky Apollo). Loni na sebe upozornil protirasitickou písní Sám cernou nocí. Vede také hudební workshopy s romskými teenagery na Plechárne - volnocasovém centru na pražském Cerném Moste. Film Cikáni doprovázel poprvé na festivalu s romskou tematikou Cacikano v zárí 2014 ve Svetozoru.
Cikáni jsou adaptací stejnojmenné novely (1835) Karla Hynka Máchy. Príbeh o benátském gondoliérovi, kterého touha po pomste za znicenou lásku privede do Cech, je rozšíren o osudy dalších postav, jejichž životy se nakonec setkají a dramaticky stretnou v jednom míste a v jednom case. Režisér Anton respektoval Máchovu predlohu, zároven dokonale využil všechny dobové filmové možnosti. Natácel v romantickém prostredí italských Benáte k i v dramatické krajine kokorínska. Nárocné restaurátorské postupy vrátily filmu puvodní podobu a potvrdily tak jeho postavení v historii ceského filmu.
Movie or TV Show: Cikáni

Year Released or First Aired: 1,922.00