Klášter Na Slovanech by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Klášter Na Slovanech // The Benedictine Monastery Church of the Virgin Mary
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Benedictine Monastery Church of the Virgin Mary was founded by Slavs in the 14th December 1347, when Pope Clement VI granted the request of Charles IV. and gave his consent to the establishment of the monastery with the Slavonic liturgy. The monastery was taught by Benedictines monks who are called the Eastern rite of Dalmatia and Croatia, and who used it as a liturgical language Old Church Slavonic. It was the intention of the Emperor to consolidate the Slavic relations and help to eliminate divisions between the Western and Eastern churches. It was the only Slavic monastery and one non-Latin associations in Western Christianity during Charles‘ reign. The monastery became a center of learning and the arts. Among the language students of Cyril and Methodius were Jan Hus, Jerome of Prague, and others. There arose a series of illuminated literary gems, including the so-called Reims Gospel, which through Constantinople, the Hussite message entered the treasure of the French Monarchial coronation.

The Second World War air-raid destroyed the church but luckily the monastery was restored. The modern roof with recognizable steeples was projected by architect Cerny.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Emauzský soubor ctyrkrídlého kláštera a kostela byl založen se zvláštním svolením papeže Klimenta VI. v roce 1347 ceským panovníkem Karlem IV. na návrší nad osadou Podskalí u starého podskalského farního kostela sv. Kosmy a Damiana. Zakládací listina byla vydana 22. listopadu 1347 v Norimberku, tedy ješte dríve, než došlo k založeni Nového Mesta pražského. Klášter i kostel byly spolu s osadou Podskalí pojaty do území ohraniceného hradbami. Podle králových predstav, jež se vskutku naplnily, se
tu meli soustredit reholníci z jižní Evropy, predevším z Chorvatska, Dalmácie a Bosny, kterí ve válkách vedených v jejich domovine pozbyli prí- streší.Ti zde také zavedli bohoslužbu slovanského jazyka. Staroslovenská liturgie v techto místech zaznela poprvé ve zdech tehdy ješte asi románského kostela sv. Kosmy a Damiana a bylo tomu tak až do té doby, než byl dostaven velkolepý gotický klášter a neméne velkolepý trojlodní kostel zasveceny Panne Marii a svátým slovanským patronum Jeronýmovi, Cyrilovi, Metodeji, Vojtechovi a Prokopovi. Proto papež Kliment VI. bulou z 21. zárí 1348 povýšil kostel sv. Kosmy a Damiana na klášterní a potvrdil svuj již predtím vysloveny souhlas se založením kláštera. Teprve touto bulou nabyl zakládací akt Karla IV. právního charakteru.

Karel IV. daroval nove založenému klášteru vzácný, cyrilicí psaný rukopis, zvaný dnes Remešské nebo také Sázavsko-emauzské evangelium. Ze starší cásti, cyrilske, je zachováno šestnáct pergamenových listu, druhou cást, hlaholskou, která je sbírkou epištol a evangelií, pripsali emauzští mniši kolem roku 1395. Rukopisy byly ješte ve 14. století svázaný a opatreny skvostne zdobenými dubovými deskami. Kniha byla až do husitské doby používána pri slavnostních príležitostech. Tento vzácný kodex se pozdeji pres Carihrad dostal do majetku francouzských králu a dnes je uložen v knihovne mesta Remeše. Klášter dostal darem i cetne knihy psané staroslovenštinou a k porízení dalších, k jejich opisování, bylo zrízeno dotované místo zvláštního písare.

Po vzniku Ceskoslovenské republiky byl tehdejší beuronsky opat Alban Schachleitner, známý svým neprátelským postojem ke všemu ceskému, s vetší castí nemecké komunity kláštera z republiky vyhošten. Zustali pouze ceští reholníci a nekolik loajálních reholníku nemeckých. V té dobe pokleslo opatství Na Slovanech na pouhé prevorství. Až v roce 1925 mohl být dosavadní prevor Arnošt Vykoukal zvolen opatem.

Za nacistické okupace byl 22. cervence 1942, tedy necelé dva mesíce po atentátu na Reinharda Heydricha, klášter nacistickou správou uzavren. Mniši byli rozptýleni do civilních povolání, vždyt Ríše potrebovala pro vojenskou výrobu každou ruku, a opat Arnošt Vykoukal, který byl pro své eešství nacistum trnem v oku, byl zatcen a odeslán do koncentracního tábora v Dachau. Nemecky Cerveny kríž zrídil v kláštere ubikace pro své ošetrovatelky a skladište válecného materiálu.

Dne 14. února 1945, byl na Prahu podniknut spojenecký letecký útok a jak klášter, tak jeho okolí byly težce bombardovány.Tríštivé pumy i následný požár znicily obe kostelní veže, vetší cást klenby i vnitrního zarízení kostela.

V roce 1964 byla vypsana architektonická soutež pro rešení obnovy znicených veží na klášterním kostele. Zvítezil návrh ing. arch. Františka M. Cerného. Byl prosazen prímo na pude Pražského strediska státní památkové péce a ochrany prírody, predevším s podporou tehdejšího reditele Zdislava Burívala a hlavne clena poroty, profesora Akademie výtvarných umení architekta Jaroslava Fragnera. A tak veže znicené pri náletu v roce 1945 nahradila nová, moderne rešená asymetrická skorepinová dominanta. Je vysoká 32 m a tvorí ji 40 cm silná konstrukce z bílého betonu. Na pozlacení jejích ctyri metry vysokých špic se spotrebovalo 1,3 kg ctyriadvacetikarátového zlata.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017