Dum U Zlaté váhy by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum U Zlaté váhy by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Three-storey corner building without court; relatively narrow plot is already Renaissance. Today's appearance dates from 1873 and was designed by architect František Ctrnáctý.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Dnes trípatrový malostransky dum U Zlaté váhy cp. 364 stojí na rozhraní ulic Vlašské, Bretislavovy a Tržište. Ze trí stran samostatný objekt bez dvora je v jádru pozdne renesancní, takto vystavený tesne pred rokem 1598, prestaveny rané barokne. Dnešní vzhled dala objektu klasicistní úprava a modernizace uskutecnená v roce 1873 podle plánu stavitele Františka Xavera Ctrnáctého.

V roce 1988 zapocala ve zdejší lokalite ohranicené ulicemi Nerudovou, Tržištem a Vlašskou, souhrnne nazývané Jánský vršek, po predchozí projekcní príprave rozsáhlá regenerace a stavební rekonstrukce. Bylo zde mimo jiné dokonceno nekolik trafostanic, nový vodovodní rad, kabelové rozvody slabo- proudu a rovnež velký objem samotných stavebních prací na jednotlivých objektech. V prubehu techto prací bylo optimisticky uvažováno o využití domu U Ježíška v propojení se sousedním objektem na hotelové zarízení. V tisku se dokonce již objevovaly informace, kolik lužek zde bude k dispozici i pocty hotelového personálu, stejne jako datum zahájení provozu. Prišla však doba restitucí a v nekterých objektech na Jánském vršku se stavební práce zcela zastavily. Navíc proti prestavbe malebného historického domu U Ježíška na hotel oprávnene protestovalo Sdružení obcanu a prátel Malé Strany a Hradcan. Prucelí objektu smerem do Tržište se dostalo nakonec až do tak havarijního stavu, že se jeho cást zrítila.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017