Bývalý kostel sv. Vavrince pod Petrínem by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Bývalý kostel sv. Vavrince pod Petrínem // Former church. Lawrence under Petrin
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Originally a Romanesque building from the mid 12th century, which was during the 14th century Gothic style. In 1784 the church was closed and now renovated into gothic.

=========================================================

V techto místech bývala osada Nebovidy, zaniklá na pocátku husitských válek Všeobecne se uvádí obvyklá fráze, že zde již od nepameti stával kostelík. Presná datace jeho vzniku sice není doložena písemnými prameny, a nebyly zde zjišteny ani žádné presne datovatelné architektonické clánky, podle urcení odborníku však vznikl v dobe kolem poloviny dvanáctého století. To koresponduje s dobou velké stavební akce obnovy svatojirského kláštera za abatyše Berty v roce 1142, po velkém požáru kláštera, pri obléhání Pražského hradu vojskem Konráda Znojemského. Cást nekdejší osady Nebovidy totiž patrila klášteru sv. Jirí na Pražském hrade. Stejne tak i takzvané podací právo k tomuto farnímu kostelu zasvecenému sv. Vavrinci patrilo abatyším tohoto kláštera.

Rozsáhlá gotická prestavba pripojila k románskému kostelu jižní bocní lod, zaklenutou ctyrmi poli krížových kleneb. Prestavba, která probíhala okolo roku 1378, pripojila ke kostelu na severní strane také sakristii.

Po roce 1620 se kostel sv. Vavrince stal pouze filiálním a byl nabízen Malostranské obci, aby k nemu byla preložena fara sv. Mikuláše. Nabídka však nebyla prijata. V osmnáctém století se zde pripomínají tri oltáre. Krome hlavního, zasveceného sv. Vavrinci, tu byl i oltár Panny Marie zrízený v roce 1683 a oltár Promenení Páne z drívejší doby. Okolo kostela, jak bývalo dríve obvyklé, se rozkládal hrbitov. Tam bývali pohrbíváni predevším místní obyvatelé.

Objekt kostela se postupne vclenil do okolní zástavby a na jeho slavnou minulost se stále více zapomínalo. Když objekt v dubnu roku 1935 zakoupila církev ceskoslovenská, byl prezentován již jako bývalý kostel z doby Karla IV. Tehdejším zámerem bylo upravit kostel do co nejpuvodnejší architektonické podoby a využívat jej pro církevní úcely. Z financních duvodu k tomu nedošlo, církev ceskoslovenská zde zrídila pouze svoji kancelár a zustala bytová funkce objektu. V objektu bývalého chrámu byla i truhlárská dílna.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017