Dum cp. 464 na Malé Strane by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum cp. 464 na Malé Strane // The house No. 464
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The garden with original lustahusem fell to r. 1637 Jesuits Order. The summerhouse was built in 1685. The core building was built in 1613-1617. Both buildings. then gone through many late Baroque, Classical and modern-day adjustments.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Na samém konci malostranské Hellichovy ulice stojí malý, nenápadný, jednopatrový obytný dum s trojdílným prucelím a s podkrovím, cp. 464, jehož adresa je však již Nosticova 2. V soucasné dobe, na jare roku 2001, pusobí omšele a opuštene, i když okolo jeho zahrady je opravený plot. V zadním, zahradním prucelí jsou kryté schody do prvního patra. Má zrejme renesancní jádro, upravené barokne, klasicistne a potom predevším pri rekonstrukci v letech 1953-1954.Ta probíhala podle projektu ing.arch. Rudolfa Jecného vypracovaného o rok dríve. Již predtím, v roce 1949, mel být tento historický malostranský dum pro špatný stavební stav zboren. Byly již dokonce zahájeny demolicní prace.

Za domem a oplocenou zahradou bývala kdysi jezuitská zahrada. Tu v roce 1775 koupil Adam Graf a zrídil tu restauraci, ješte na pocátku 19. století proslulou oblíbenými tanecními zabavami a bály. V foce 1781 zrídil Graf v míste pri Certovce takzvané studené lázne a nove vydal jakýsi starý spis o užitku studených koupelí pro lidské telo.

Historik a spisovatel František Ruth ve své trídílné práci Kronika královské Prahy a obcí sousedních, vydané v Praze v roce 1904, uvádí, že dum cp. 464 je ve vlastnictví hrabete Chotka a že tu má místnosti též spolek Patronát mládeže, založeny a rízený obetavým P. Zikmundem hrabetem Ledochowskim. Úcelem tohoto spolku bylo mravní i hmotné povznesení delnické mládeže a chudiny. František Ruth dále uvádí, že v dome má svuj fotografický závod c. k. dvorní fotograf a clen sboru obecních starších Jindrich Eckert.Ten patril spolu s Františkem Fridrichem k nejvýznacnejších ceským fotografum 19. století a velká cást jeho umelecké tvorby byla navíc bytostne spjata se starou, historickou Prahou. Je i jeho zásluhou, že dnes mužeme alespon na fotografiích obdivovat architekturu již zborených budov nebo sledovat život tehdejších obyvatel v pražských ulicích a na pražských námestích.

V dobe asanace, zvlášte v posledním desetiletí 19. století, fotografoval celé mizející pražské ctvrti i jednotlivé objekty. Proto mnohé z jeho tvorby najdeme i ve velké, predevším fotografické monografii pozdejšího
akademika dr. Zdenka Wirtha Stará Praha, vydané v roce 1940 a venované ke ctyricátému výrocí založení Klubu Za starou Prahu tomuto spolku. V knize jsme napocítali celkem 94 Eckertovych reprodukcí. Velké množství jeho fotografických prací je otišteno rovnež v šestidílné publikaci Zmizelá Praha, vydané pražským nakladatelstvím Václava Polácka krátce po druhé svetové válce.

Jindrich Eckert se angažoval také ve verejném živote. V roce 1874 se stal obecním starším za Malou Stranu a v této funkci pusobil nepretržite až do roku 1904. Od roku 1880 zasedal v pražské mestské rade. Pri návšteve císare Františka Josefa I. v Praze v roce 1901 se osobne setkal s císarem a byl mu udelen titul císarského rady. Je skutecne obdivuhodné, že pri svém pracovním vytížení našel Eckert cas ješte pro spolkovou cinnost. Byl zakládajícím clenem Malostranské besedy, Sokola malostranského, Klubu Za starou Prahu a clenem dalších spolku. Angažoval se i v Klubu fotografu amatéru a v samostatném profesním spolecenství fotografu. Behem svého plodného, tvurcího života získal Eckert celkem 44 medailí a cen.

V roce 1872 si dobre situovaný Jindrich Eckert zakoupil dum cp. 500/1 v Hroznové ulici na brehu Certovky, nebot fotografický ateliér dobre prosperoval. O dva roky pozdeji mu zemrela manželka a zustal sám s dcerou Ludmilou, jež ho doprovázela pri jeho fotografických výpravách po ceskem venkove. V roce 1876 si Eckert pronajal dum ep. 464, spolu se zahradou a bývalou hospodou, a zrídil si tam ateliér. Na deset let pribral za spolecníka Julia Mullera. Odtud vyjíždel, aby porizoval desítky fotografií ceských mest a veduty ceské krajiny i jednotlivých zajímavých míst. Nárocného cestování, pri nemž nosil težký fotografický prístroj a sklenené desky, zanechal až na sklonku svého života.

Jindrich Eckert zemrel na zápal plic 28. února 1905. Byl významnou osobností, a proto byla jeho pohrbu venována v tehdejším tisku velká po- zornost.A tak dnes víme, že v pohrebním pruvodu šel i úradující pražský primátor JUDr. Vladimír Srb se svými námestky, clenové mestské rady, zástupci ceské šlechty, predstavitelé církve i spolku. Rakev se zesnulým vezl magistrátem zapujcený pohrební vuz tažený šestisprežím. Chodníky, kudy se pruvod ubíral, byly zaplneny obecenstvem, rozsvíceno bylo plynové a obloukové verejné osvetlení. V místech, kde byla nerovná dlažba, bylo rozprostreno chvojí. Jindrich Eckert je pohrben na Olšanských hrbitovech, IX., v oddelení c. 16, hrob c. 2.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017